Socialistische Partij

De Wit: Haal de bezem door de uitzendbranche

04-10-2006 * SP-Kamerlid Jan de Wit bepleit harde aanpak van de ongeveer 6.000 malafide uitzendbureaus die ongeveer 80.000 buitenlandse arbeidskrachten uitzenden. Voor deze werkers wordt geen belasting en sociale premie betaald. Het onderzoek van Research voor Beleid berekent dat het om een schadebedrag van 260 miljoen gaat. De uitzendbranche is verloederd, constateert De Wit.

De Wit De Wit: "De uitzendbranche wordt overheerst door malafide bedrijven. Buitenlandse arbeiders worden uitgebuit, de belastingen getild en er ontstaat oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. De regering moet de controle niet aan deze bedrijfstak zelf over laten. Ze moet deze rottigheid daadkrachtig opruimen."

De SP stelt vast dat sinds het opheffen van de vergunningplicht in 1998 onder Paars de verloedering snel is toegenomen. De overwegingen van toen waren die van het grenzeloze vertrouwen in marktwerking en zelfregulering. Vergunningen zouden de marktwerking verstoren, handhavingkosten zouden te hoog zijn, de administratieve lasten waren te hoog.

Het wordt steeds duidelijke waartoe het ophemelen van de marktwerking ons brengt: een bedrijfstak waar meer dan tweederde van de vestigingen malafide is.

De SP is voor herinvoering van de vergunningplicht en het vragen van een waarborgsom van uitzendbedrijven. Dit is echter vorig jaar door een meerderheid van de Kamer verworpen. De Wit: "Er is alle reden om dat voorstel opnieuw op tafel te leggen en voor andere partijen om nu wel mee te werken."