Socialistische Partij

Ronald van Raak publiceert nieuw boek: `Het rijke rooie leven'

04-10-2006 * Ronald van Raak, momenteel lid van de Eerste Kamer voor de SP en kandidaat-lid voor de Tweede Kamer, heeft een nieuw boek gepubliceerd: Het rijke rooie leven. Het boek behandelt de geschiedenis van het socialisme in Nederland.

"Socialisme is niet alleen het grote verhaal, over partijen en vakbonden, of revoluties en structuren. Maar vooral een bonte verzameling kleine verhalen, over de strijd voor een fatsoenlijk dagelijks bestaan. In dit boek komen de namen voorbij van bekende socialisten, maar ook van gewone mensen die onrecht aanklagen, staken voor betere arbeidsomstandigheden, kraken tegen de woningnood en actie voeren voor een beter milieu. Verteld wordt hoe zij in actie kwamen tegen uitbuiting en onrecht en daarmee een voorbeeld werden voor anderen." Dit schrijft Jan Marijnissen in het voorwoord.

Het Rijke Rooie Leven

Hoe slaagden socialisten erin om mensen te overtuigen? Wat zijn de overeenkomsten socialisten en christenen? Is de PvdA, of de SP de erfgenaam van het socialisme in Nederland? In twintig toegankelijke essays komen in dit boek deze en andere vragen aan bod.

Verhalen worden verteld over de revolutionairen Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Henk Sneevliet en Joris Ivens en de bestuurders Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok. Over de activisten Dirk de Vroome en Remi Poppe. En over de pogingen tot linkse samenwerking in de jaren zeventig en het lokale activisme van de SP.

Ronald van Raak (1969) is kandidaat-Tweede Kamerlid voor de SP. Op dit moment is hij lid van de Eerste Kamer en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP.

Eerder verschenen van zijn hand `In naam van het volmaakte' (2001), over het conservatisme in Nederland en de essaybundel `Oud licht op nieuwe zaken' (2003), over Nederlandse filosofen. In 2004 verscheen onder zijn redactie het boek `Socialisme. What's left?'. Dit jaar schreef hij een brochure over `Modern socialisme'. Van Raak publiceert regelmatig opiniërende artikelen in dag- en weekbladen.

`Het rijke rooie leven. Verhalen over socialisme in Nederland' verscheen bij uitgeverij Aspekt en is verkrijgbaar in goede boekwinkels.