Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 oktober 2006

D66: minister Verdonk moet Utrechtse rekening opvang illegalen gaan betalen

Verzoek om generaal pardon door 4 grote steden

De Utrechtse fractie van D66 vraagt het College om gezamenlijk een 4 grote steden verzoek tot een generaal pardon aan minister Verdonk aan te bieden. Nu het de minister is niet gelukt om belofte waar te maken en alle lopende asielaanvragen vóór 1 oktober '06 af te handelen, zou de minister consequenties moeten trekken. "Er komen steeds meer mensen in de illegaliteit terecht, vooral in de grote steden. Hier in Utrecht doen we veel om deze groep op te vangen zodat ze niet in de criminaliteit belanden. Eigenlijk zou de gemeente de rekening hiervan aan minister Verdonk moeten presenteren," aldus Alice van Rooij, D66-fractievoorzitter.

Afgelopen vrijdag, 29 september '06, stond in Trouw dat er nog steeds asielzoekers zijn in diverse AZC's (Asielzoekerscentra) die nog niet weten of ze in Nederland mogen blijven of niet. Dit ondanks het feit dat ze onder de 'oude' regeling vallen, en minister Verdonk na het aannemen van een D66-motie aan de Tweede Kamer plechtig heeft beloofd vóór 1 oktober 2006 alle dossiers echt af te handelen. Het lijkt nu dat er discussie mogelijk is volgens de minister over wat echt 'afgehandeld' betekend.

De Utrechtse PvdA fractie constateerde donderdag 28 september jl. al dat er een aantal asielzoekers in het Utrechtse AZC verblijven die recht hebben op afhandeling van hun dossier vóór 1 oktober en waarbij dat niet het geval is. Deze fractie stelde naar aanleiding daarvan schriftelijke vragen aan het College, waarin zij ook steun zoeken voor een generaal pardon.

Alice van Rooij heeft het vermoeden dat er elders in net land nog veel meer mensen zijn die hetzelfde lot treft, veel meer dan de 236 waarover nu in de media wordt gesproken.

"Voor mij is 1 oktober een deadline en niet meer rekbaar," zegt ze. "Ook een minister moet zich aan afspraken houden. En 'afgehandeld' betekent voor mij dat alles klaar is, dat de mensen precies weten waar ze aan toe zijn. Zoals het nu ligt lijkt het er op dat een aantal asielzoekers alsnog een 'nee' te horen kan krijgen. Dat is niet volgens de afspraak! Er bestaat een risico dat deze mensen de illegaliteit zullen opzoeken. Die vinden ze vaak in grote steden zoals Utrecht. In Utrecht doen we heel veel om deze mensen zoveel mogelijk een menswaardig bestaan te bieden. We hebben een goed beleid op dit gebied.

Maar de rek is er toch op een bepaald moment uit. Dat zal niet alleen in Utrecht zijn maar dit speelt natuurlijk ook in de andere grote steden. Daarom heb ik aan het Utrechtse College gevraagd om de oproep tot een generaal pardon samen met de colleges van de 3 grote steden te doen.

En het lijkt me ook alleen maar redelijk dat als minister Verdonk, ondanks alles, toch op deze weg doorgaat, zij ook de rekening krijgt en betaalt voor de extra opvang van illegalen.

Met belangstelling wacht ik op het antwoord!"

Noot voor de redactie,