Gemeente Hoogeveen


4 oktober 2006

Afzender: College B&W

Gemeente Hoogeveen betaalt mee aan rookmelder

Inwoners van Hoogeveen kunnen bij de aanschaf van een rookmelder de helft van de kosten terugkrijgen van de gemeente. Het gaat om een stimuleringsregeling, waarvoor de gemeenteraad â¬100.000 beschikbaar heeft gesteld. De regeling is voor alle woningen die niet voorzien zijn van een goed werkende rookmelder. Bewoners kunnen er maximaal twee kopen. Rookmelders redden levens.Volgens de statistieken neemt het aantal doden en ernstig gewonden bij woningbranden dankzij een rookmelder af met met 75 procent.

Alle inwoners van de gemeente ontvangen een brief waarin de regeling wordt uitgelegd. Aanmelden kan via de antwoordstrook bij de brief. Aanschaf en installatie kosten samen ⬠26 per stuk. Installatiebedrijf Technisch Buro Hoving in Hoogeveen hangt de rookmelders op.

Helft kosten

De gemeente vergoedt de helft van de kosten. De eigen bijdrage van de bewoners komt dus neer op ⬠13 per stuk. Daarvoor krijgt men een optische rookmelder met een speciale batterij. Deze batterij gaat ongeveer 7 jaar mee en er zit 5 jaar garantie op.

Iedere dag breken er in Nederland ongeveer 20 woningbranden uit. Dat zijn er zoân 7000 per jaar! Daarbij vallen gemiddeld 40 dodelijke slachtoffers en 700 ernstig gewonden. Rookmelders zorgen ervoor dat mensen bij een beginnende brand zo snel mogelijk worden gealarmeerd.

Tot en met 31 december 2006

De Hoogeveense stimuleringsregeling haakt aan bij de landelijke brandpreventieweken, die dinsdag zijn begonnen. Inwoners van Hoogeveen kunnen tot en met 31 december 2006 van dit jaar van de regeling gebruikmaken.