FNV

FNV: Werkgevers financieel prikkelen voor meer stageplekken

Werkgevers die jongeren in dienst nemen vanuit het beroepsonderwijs, moeten zelf ook voldoende stageplekken aanbieden. Doen ze dat niet, dan moeten ze verplicht een bijdrage storten in het scholingsfonds van de bedrijfstak. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens een debat op de Dag van de Stage.

De Dag van de Stage is een initiatief van de FNV en wordt georganiseerd samen met onder andere de Kamers van Koophandel.

Nederlands grootste vakcentrale pleit al enige tijd - in navolging van FNV Jong - dat bedrijven op elke 50 werknemers tenminste 1 stagiair aannemen.

Het tekort aan stageplaatsen wordt geraamd op ongeveer 8.000. De FNV denkt dat het tekort groter is dan de officiële cijfers en dat nu veel jongeren gewoon maar een andere opleiding kiezen of (tijdelijk) uitvallen. De FNV vindt ook dat scholen stageplekken moeten regelen en het niet maar aan de leerling moeten overlaten.

Tijdens de bijeenkomst met jongeren en politieke partijen, pleitte Jongerius ook voor het aanstellen van een minister voor Jeugdzaken. Bij onder meer het vooruithelpen van risicojongeren zou zo'n minister de regie moeten nemen om zo de versnippering tegen te gaan en instanties tot de orde te roepen. Zo'n ministerie moet ook een meldpunt krijgen voor discriminatie van jongeren bij stages en op de arbeidsmarkt.

De FNV-voorzitter toonde zich geen voorstander van zogeheten 'prep camps', heropvoedingskampen voor drop-outs, een idee van Hans de Boer, voorzitter van de taskforce jeugdwerkloosheid.

4 oktober 2006