Gemeente Delft

In de programmabegroting 2007-2010 trekt het college van b&w anderhalf miljoen uit voor nieuw beleid. De programmabegroting wordt op donderdag 5 oktober door het college vastgesteld. Op 2 en 7 november buigt de gemeenteraad zich over de begroting. Hieronder treft u enkele voorbeelden van opvallende beleidsplannen uit de programmabegroting.

Veiligheid

Delft wil de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers verhogen. Daarbij moeten mensen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen omgeving en de openbare ruimte. In de samenwerking met andere partijen, zal de gemeente Delft in 2007 een regierol nemen. Het gaat dan om sociale veiligheid, zoals jongerenoverlast, aanpak oud en nieuw, veilige school, alcoholmatiging en radicalisering terrorismebestrijding. De gemeente speelt ook een nadrukkelijke rol in het politiekeurmerk veilig wonen (PKVW). Zo is bij inrichting van de openbare ruimte en de herstructurering van buurten veiligheid een van de leidende principes.

Delft in de regio en internationaal

Delft levert zijn bijdrage aan de Regio Randstad die zich steeds meer manifesteert als Europese competitieve economische regio. Het moet als compacte kennisstad een sterke schakel vormen tussen Den Haag en Rotterdam. Delft heeft een internationaal profiel op het gebied van bedrijvigheid, onderwijs, onderzoek en toerisme.

Gezond en actief

Delft wil een samenhangend beleid op het gebied van volksgezondheid met aandacht voor vroege signalering van gezondheids- en zorgproblematiek en het bevorderen van een gezonde levensstijl. In elke wijk worden woonservicezones gerealiseerd en 60 openbare gebouwen worden toegankelijk gemaakt. Mantelzorg en vrijwilligers kunnen rekenen op passende ondersteuning.

Zorg met aandacht

De gemeente is verantwoordelijk voor Delftenaren die vanwege hun problematiek extra ondersteuning nodig hebben. Er komen breedbandvoorzieningen met spraak- en beeldverbinding binnen wooncomplexen. Daklozen krijgen een persoonlijke aanpak gericht op huisvesting, inkomen, zorg en dagbesteding.

Integratie en inburgering

Jeugd en zorg krijgen bijzondere aandacht binnen participatie en integratie. De multiculturele markt en Nyama zijn een manier om Delftenaren op een positieve en prikkelende wijze met elkaar in contact te brengen. Op de digitale marktplaats kunnen mensen met elkaar debatteren, elkaar uitnodigen samen te koken en koffie te drinken.

Jeugd en onderwijs

Jeugd en jongeren en in het bijzonder de risicogroepen krijgen speciale aandacht. Waar nodig wordt jeugd ondersteund in hun ontwikkeling en ontplooiing. Brede school breidt haar plusaanpak uit voor kinderen met een achterstand in het primair onderwijs. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert een tweede consultatiemoment in voor kinderen van 12 tot 15 jaar om gezondheid, gedrag, opvoeding, taal en maatschappelijke participatie te beoordelen.

Centrale dienstverlening

Er komt één centraal telefoonnummer en één digitaal adres voor alle vragen aan de gemeente. Vanaf 1 januari 2010 maakt het voor bewoners niet meer uit langs welke weg zij de gemeente benaderen (balie, internet, post, telefoon). De dienstverlening wordt gebundeld.

Monumentennota (binnenstad en cultuur)
Een nieuwe invalshoek voor de monumentenzorg is om de zorg uit te strekken over de hele stad en daarmee ook over architectuur en stedenbouw uit de periode na 1940. In de 100 nieuwe gemeentelijke monumenten wordt deze categorie ook meegenomen. Meer promotie van cultuurhistorische aspecten van Delft en een goede financiering moeten ervoor zorgen dat monumentenzorg meer op de agenda komt te staan. Een nieuwe website is een initiatief hiertoe.

Economie
Het Economisch Structuurfonds Delft is een manier om lokale financiering voor publieke private constructies op te zetten tussen kennisinstituten, bedrijven en in sommige gevallen de gemeente. De gemeente gaat samen met partners in de stad de mogelijkheden van een investeringsprogramma verkennen met als doel de investeringen voor de kenniseconomie te verdubbelen. In 2007 wordt het netwerk van de Economische Agenda verder opgebouwd en uitgewerkt.

Werk en Inkomen

Uit de lage inkomensmonitor die onlangs is verschenen, blijkt dat Delft een bovengemiddeld aantal huishoudens kent met lage inkomens. Het college zet hier een krachtige armoede-aanpak tegenover. Het college is van plan de draagkrachtgrens voor inkomensvoorzieningen van 110 procent op te hogen naar 120 procent. Meer mensen met lage inkomens kunnen daardoor gebruikmaken van bijzondere bijstand. Mensen met schulden kunnen rekenen op meer en betere hulp. Op dit moment neemt het aantal aanmeldingen bij de Budgetwinkel toe, maar kunnen minder mensen geholpen worden. De Budgetwinkel krijgt twee formatieplaatsen extra en in het najaar worden nieuwe instrumenten ontwikkeld om de schuldproblemen aan te pakken.

Verkeer

Er komt meer ruimte voor voetgangers met behulp van langzaamverkeer- maatregelen zoals betere oversteekplaatsen, extra brugverbinding en looppaden obstakelvrij maken. Er wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om fietsdiefstal verder terug te dringen.

Aanpak Delftse Hout en wijkbemiddeling

De Delftse Hout wordt momenteel intensief gebruikt door recreanten. Om te kijken hoe de Delftse Hout verbeterd kan worden, komt er een gebruiksonderzoek. Daaruit volgt een herinrichtingsplan. Voor het oplossen van conflicten in de buurt gaat de gemeente in samenwerking met woningcorporaties en politie buurtbemiddelingstrajecten starten.

Cultuurjaar 2009
Om de culturele identiteit van Delft te versterken, moet de zichtbaarheid van het bestaande cultuuraanbod worden vergroot. Op deze manier kunnen alle burgers van kunst en cultuur genieten. Cultuurjaar 2009 is een belangrijk moment om cultuur in z'n volle breedte en diepte te (laten) beleven in Delft.

Durfgeld culturele evenementen
De gemeente stelt geld ter beschikking voor goede ideeën uit de stad: het zogeheten durfgeld. Deze nieuwe impuls voor het evenementenbeleid is bedoeld om initiatieven van ondernemers, instellingen en bewoners uit de stad te stimuleren en te faciliteren.

Stageplekken voor jongeren
Jonge mensen enthousiast maken voor het werken bij de gemeente Delft: dat is waar het stagebeleid zich op richt. Het is een manier om jonge mensen kennis te laten maken met het werk bij de gemeente, zeker voor die functies waarin tekorten op de arbeidsmarkt te verwachten zijn.

Noot voor de redactie (