Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 4 oktober 2006 - Transport gebruikte splijtstofelementen onderzoeksreactor Petten

Transport gebruikte splijtstofelementen onderzoeksreactor Petten

Petten - 4 oktober 2006 - Vanmorgen is een transport van een container met gebruikte splijtstofelementen van de onderzoeksreactor in Petten vertrokken en deze is zojuist volgens planning aangekomen bij het opslaggebouw voor hoogradioactief afval (Habog) van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) op het industrieterrein Vlissingen-Oost.

Het betrof een regulier transport en werd overeenkomstig de daarvoor geldende Nederlandse en internationale regelgeving uitgevoerd in een speciale container die aan stringente veiligheidseisen voldoet en gecertificeerd is door de Nederlandse overheid. In het Habog worden de elementen uit de container gehaald en in speciale opslagfaciliteiten gebracht. Hier zullen de splijtstofelementen voor een periode van minimaal 100 jaar opgeslagen blijven. Covra is verantwoordelijk voor het inzamelen, op veilige en milieuhygiënisch verantwoorde wijze verwerken en opslaan van al het radioactief afval dat in Nederland wordt geproduceerd.

Aanvullende informatie
In de Hoge Flux Reactor in Petten wordt onder meer onderzoek gedaan naar innovatieve brandstofcycli voor kernenergie, veiligheid van kerncentrales en materialen voor kernfusiereactoren. Daarnaast worden grondstoffen voor nucleaire geneesmiddelen (radio isotopen) geproduceerd voor de gezondheidszorg, zoals middelen voor diagnostiek, behandeling van tumoren en pijnbestrijding. De Hoge Flux Reactor levert 60% van de medische isotopen voor de Europese ziekenhuizen. Circa 20.000 patiënten per dag worden hiermee behandeld.

Meer informatie over Covra is te vinden op: www.covra-nv.nl