Mobiliteitsvergoeding als alternatief voor auto van de zaak

Iqunia

Iqunia maakt zakelijk autorijden goedkoper, eenvoudiger en inzichtelijker

De auto van de zaak heeft bij veel bedrijven en instellingen een vaste positie verworven. Of die auto van de zaak in alle gevallen de beste keus van vervoermiddel is, valt te bezien. Want behalve fiets, trein of bus is er nog een vorm van zakelijke mobiliteit denkbaar: gebruik van een privé-auto tegen een door de werkgever ter beschikking gestelde kilometervergoeding. Het nieuwe bedrijf Iqunia maakt van kilometervergoeding een interessant alternatief door een op maat gesneden mobiliteitsvergoeding te bieden, in combinatie met volledige uitbesteding van de administratieve werkzaamheden die met het declareren van kilometers gemoeid zijn.

Iqunia heeft een uiterst doelmatige methode ontwikkeld om zakelijke kilometers te administreren, hetzij via Internet, hetzij via een geavanceerd ritregistratiesysteem met behulp van een PDA. Een paar snelle en eenvoudige handelingen zijn voldoende om de gemaakte ritten vast te leggen. Vervolgens zorgt Iqunia voor de administratieve verwerking, conform de afspraken die hierover zijn gemaakt met de werkgever.

'Op de hedendaagse arbeidsmarkt zijn flexwerkers, parttimers en 3- of 4-daagse werkweken heel gebruikelijk geworden, evenals werknemers die meerdere werkgevers hebben. De traditionele 'auto van de zaak' is voor dergelijke situaties een te strak keurslijf. Vanuit die gedachte is het concept van mobiliteitsvergoeding ontwikkeld,' aldus initiatiefnemers Joost Cohen en Paul Wiegerinck van Iqunia.

Belangrijke voordelen van een mobiliteitsvergoeding voor zakelijk gebruik van een privé-auto zijn voor de werkgever het feit dat geen langlopende leaseverplichtingen hoeven te worden aangegaan, geen eigen of leasewagenpark beheerd hoeft te worden, er geen raakvlakken zijn met privé-kilometers van werknemers en dat het systeem ook voor diegenen die geen 5-daagse werkweek hebben rechtvaardig is. Daar komt bij, dat een contract met Iqunia vrij opzegbaar is en dus altijd parallel loopt aan het arbeidscontract van de werknemer, terwijl werkgevers bij een leasesituatie dikwijls met het contract blijven zitten nadat een arbeidscontract is beëindigd.

De mobiliteitsvergoeding biedt ook voor de werknemer een aantal voordelen. De belangrijkste is dat geen fiscale bijtelling voor de 'auto van de zaak' van toepassing is. Ook is men vrij in de keuze van het vervoermiddel en kent het systeem geen verrassingen doordat de hoogte van de vergoeding vooraf vast staat. Declareren van de mobiliteitsvergoeding is eenvoudig en kan op ieder gewenst moment plaatsvinden.

Over Iqunia
Iqunia is een onderdeel van de Mobility Groep te Amersfoort, die verschillende vormen van dienstverlening aanbiedt op het gebied van mobiliteit. Mobility Partners is een merk- en bankonafhankelijke autoleasemaatschappij met een bijzonder concept. Klanten hebben belang bij een (kosten)bewuste omgang met de auto, omdat zij jaarlijks 2/3 deel van het bedrijfsresultaat ontvangen. Mobility Management adviseert bedrijven en instellingen op alle gebieden van de mobiliteit en Mobility Info informeert particulieren, bedrijven en instellingen in de meest brede zin van het woord op elk gebied dat met mobiliteit te maken heeft.


Noot voor de redactie (