Gemeente Bergen


Wederom een investering in de kwaliteit van de Maasduinen

Aanbieding van het projectenplan 2007 aan Gedeputeerde Staten Limburg door de Gebiedscommissie Maasduinen

Op 1 oktober heeft de Gebiedscommissie Maasduinen het jaarplan 2007 aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Limburg. Hiermee zet de commissie 'Platteland in uitvoering' met succes voort en investeert een totaal bedrag van E 750.000,-- in het gebied. Maasduinen is een begrip als het gaat om de kwalitatieve kenmerken: rust, ruimte, natuur, cultuur, land- en tuinbouw, water, recreatie en mooie dorpen en dorpjes. De 10 projecten uit het jaarplan 2007 laten zien dat er continue en voortvarend aan gewerkt wordt.

Sinds 2004 zet de Gebiedscommissie Maasduinen zich in voor de Reconstructie van het platteland, ook wel 'Platteland in Uitvoering' genoemd. In een notendop: de verbetering van de leefbaarheid op het Limburgse platteland. Het stimuleren van integrale projecten op het snijvlak van landbouw, natuur, economie, recreatie, milieu, landschap en water. Iedereen die op dit gebied een goed project(idee) heeft, kan bij de Gebiedscommissie aankloppen voor advies en het indienen van een subsidieaanvraag.

In de loop van 2006 is in het gebied Maasduinen weer hard gewerkt aan het jaarplan 2007. De aangeboden bundeling is het resultaat: E 750.000 verdeeld over 10 projecten. Er wordt gewerkt aan het versterken van diverse bedreigde soorten in de heide- en bosterreinen van de Maasduinen. Te denken valt aan de zandhagedis, libellen en de boomkikker. Leefbaarheid speelt ook een belangrijke rol in dit jaarplan, er worden dorpsomgevings programma's opgesteld voor diverse dorpen in de gemeenten Bergen en Gennep. Een andere belangrijke pijler is het combineren van de 'technische uitvoering' met het publiek en de bewoners. Wat gebeurt er allemaal in het gebied? Zo worden er leskisten voor natuureducatie ontwikkeld en wordt er een educatief steunpunt ingericht voor de Maasduinen.

Het proces van Platteland in Uitvoering loopt echter niet alleen via de jaarplannen. Goede projecten worden ook tussendoor opgepakt. Afgelopen maanden zijn reeds enkele projecten opgestart door het samenbrengen van partijen en belanghebbenden. De projecten 'Businessplan Tuindorp' en de uitwerking 'Lob van Gennep' zijn voortvarend opgepakt. Het totaal aan projecten zorgt voor een verdere versterking van de Maasduinen. Een goede investering!

NOOT VOOR DE REDACTIE (

Gemeente Bergen