Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
4 oktober 2006

UM opnieuw universiteit met grootste studentenmobiliteit

Opleidingen Universiteit Maastricht opnieuw aan kop

De opleidingen van de Universiteit Maastricht scoren ook dit jaar in de Keuzegids Hoger Onderwijs weer goede cijfers. Maar liefst acht van de twaalf beoordeelde opleidingen worden door studenten als 'nummer 1' van Nederland aangemerkt. De UM als geheel behaalt met een 7,15 de derde plaats van Nederlandse universiteiten, na de Open Universiteit Heerlen (2) en de Wageningen Universiteit (1). De keuzegids wordt jaarlijks samengesteld door een onafhankelijke redactie van het Hoger Onderwijs Persbureau. De UM-opleidingen die van hun studenten het beste cijfer van Nederland krijgen, zijn: European Studies (Cultuurwetenschappen), Economie, Econometrie, International Business, Psychologie, Geneeskunde, Gezondheidswetenschappen en Moleculaire Levenswetenschappen. De opleidingen krijgen cijfers voor bijvoorbeeld inhoud, samenhang, voorbereiding op de loopbaan, docenten, gebouwen en faciliteiten. Uit al deze cijfers rolt een gemiddelde, dat de eindscore van een opleiding bepaalt. Cultuurwetenschappen moet de Universiteit van Tilburg voor zich dulden, en Kennistechnologie en het University College Maastricht leggen het af tegen de Universiteit Utrecht. De opleiding Rechten moet het met een gedeelde zevende plaats doen, samen met de Universiteit van Amsterdam. De decaan van de Rechtenfaculteit, prof. dr. Aalt Willem Heringa: 'De scores op de onderdelen zijn te divers om één verklaring te geven. In algemene zin is het zo dat onze faculteit de afgelopen drie jaar een vernieuwingsproces heeft doorgemaakt dat mogelijk impact heeft gehad op het onderwijsproces. Ook is de overstap gerealiseerd naar het bachelor-master systeem. Beide waren grote operaties die veel energie van staf en organisatie hebben gekost. Beide zijn nu ook voltooid zodat de energie weer voor de volle honderd procent op het onderwijs wordt gericht.' Hij hoopt dat dat volgend jaar zal resulteren in een hogere waardering door de studenten. Wat betreft universiteitsstudentensteden komt Maastricht volgens studenten op de tweede plaats, na Wageningen. Het gaat dan met name om de wachttijd en de prijs voor een kamer.

Uitwisseling studenten
Op het gebied van studentenmobiliteit (dus de studenten die voor hun studie een periode naar het buitenland gaan of juist vanuit het buitenland aan de UM komen studeren) loopt de UM net als vorig jaar voorop. De Erasmusbeurs is door de Europese Commissie in het leven geroepen om de mobiliteit van de Europese student te verhogen. De beurzen zijn bedoeld als tegemoetkoming in de extra kosten die met dit soort mobiliteit gepaard gaan, zoals reiskosten, hogere kosten voor levensonderhoud en eventueel kosten voor taalkundige voorbereiding. In het collegejaar 2005-2006 maakten vanuit de UM 581 studenten gebruik van deze mogelijkheid, samen goed voor 535.182 euro aan beurzen. De UM laat daarmee de Rijksuniversiteit Groningen (333 studenten) ruim achter zich. De meeste van de 581 Maastrichtse studenten (namelijk 376) gingen vanuit de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde naar het buitenland. Dat is aan deze faculteit verplicht onderdeel van de studie.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Jeanine Hermans, tel. 043 3883150, e-mail jeanine.hermans@bu.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.