Gemeente Hardenberg


Begroting 2007 laat ambitieus investeringsprogramma zien

Veel aandacht voor verschillende kernen

Woensdag 4 oktober 2006

Het college van burgemeester en wethouders is erin geslaagd een praktisch sluitende begroting te presenteren. De begroting kenmerkt zich door de ruimte voor nieuw beleid. In totaal is hiervoor 18 miljoen euro voor de komende 4 jaren gereserveerd. In de begroting, die tal van investeringen laat zien, is veel aandacht voor de verschillende kernen in de gemeente. Ook reserveert het college zon 16 miljoen euro voor investeringen in de periode 2010-2014.

Ambitieus investeringsprogramma

In het voorjaar zijn in de bestuursrapportage al veel afwegingen op hoofdlijnen gemaakt, in deze begroting worden de maatregelen uitgewerkt. Ook wordt een vooruitblik gegeven tot 2010. Het college van burgemeester en wethouders trekt in de begroting de lijn door die door de gemeenteraad ingezet is met de vaststelling van het meerjarenprogramma. Per ambitie uit het meerjarenprogramma wordt vermeld welke concrete activiteiten in 2007 opgestart worden om ze te realiseren. Daarbij zijn duidelijke accenten aangebracht om aan te geven waar de prioriteiten in de komende jaren liggen. De begroting 2007 laat dan ook een ambitieus investeringsprogramma zien voor de periode 2006-2010. Hierbij is vooral aandacht voor maatregelen in Dedemsvaart, Gramsbergen en de kleinere kernen in de gemeente. Ook heeft het college de wens van de gemeenteraad ingevuld door een aantal infrastructurele, verkeersveiligheids- en sportgerelateerde projecten in de begroting op te nemen. Verder is in de begroting bijzondere aandacht voor jeugdbeleid en welzijn. Het college is zich volgens burgemeester Meulman goed bewust van het hoge ambitieniveau van het investeringsprogramma: Er zal veel werk verzet moeten worden om in 2010 de maatregelen uit deze begroting te realiseren, aldus Meulman.

Financieel beeld

Het college is erin geslaagd een praktisch sluitende begroting te presenteren. Er is een gering tekort van 47.000. Geconstateerd kan worden dat de gemeente Hardenberg een gezonde financiële positie heeft. In de begroting is ruim 18 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid. In de bestuursrapportage was al ruim 10 miljoen euro gereserveerd voor nieuw beleid, daar komt bij deze begroting dus nog eens ruim 8 miljoen euro bij. Deze extra ruimte is onder andere ontstaan door incidentele meevallers, maar ook door de rem op bepaalde uitgaven te zetten. Het college wil de opbrengsten uit de verkoop van diverse bedrijven, naar verwachting ruim 16 miljoen euro, reserveren voor uitgaven voor nieuwe beleid na 2010. Deze wens van de gemeenteraad was al vastgelegd in de begroting 2006. Wel is het rentevoordeel dat door het reserveren van dit geld ontstaat, naar verwachting 4 miljoen euro, beschikbaar voor nieuw beleid in de periode 2006-2010. Ook kan, gelet op de gezonde financiële positie van de gemeente Hardenberg, een deel van de algemene reserves (3,4 miljoen euro) voor nieuw beleid ingezet worden. Tenslotte ontvangt de gemeente Hardenberg de komende jaren zon 900.000 van de provincie als uitwerking van het convenant met de provincie: Hardenberg, kern met een streekfunctie. Een vooruitblik naar 2010 laat zien dat op termijn een begrotingstekort van rond de 650.000 wordt verwacht. Het college gaat het er min of meer van uit dat de uitkering uit het gemeentefonds in de loop van deze raadsperiode zal meevallen. Mocht dit niet zo zijn, dan doet het college in 2007 voorstellen om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen.

Jeugdbeleid en welzijn

In de begroting zijn enkele ambities uit het meerjarenprogramma gebundeld, onder andere als het gaat om Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die op 1 januari ingevoerd wordt. Hiervoor is incidenteel extra geld nodig. Daarom wordt de reserve WMO ( 900.000) die is ingesteld ter compensatie van de gevolgen van de invoering van de WMO, ook gebruikt voor het verstrekken van een financiële bijdrage aan particuliere initiatieven op het gebied van de WMO.

160.000 euro gaat naar het mantelzorgproject Informele Zorg en Vrijwilligers, zodat dit project gemeentebreed kan worden ingevoerd. In de begroting is ook voldoende aandacht voor jeugdbeleid. Zo wordt extra geld uitgetrokken voor het realiseren van een jongerenvoorziening in Dedemsvaart ( 200.000). Ook gaat extra geld naar peuterspeelzaalwerk, onderwijsachterstandsbeleid, opvoedingsondersteuning. Hiervoor is de komende 4 jaar in totaal 340.000 beschikbaar. Tenslotte wordt de alcohol- en drugsvoorlichting op scholen uitgebreid, hiervoor wordt 60.000 uitgetrokken.

Sport

Om het groeiende aantal sporters op te kunnen vangen is de aanleg van extra velden en/of vervanging door kunstgrasvelden nodig. Daarom wordt voor de uitvoering van het Masterplan kunstgrasvelden de komende vier jaar 800.000 gereserveerd. Hiervan kunnen minimaal 3 kunstgrasvelden worden aangelegd. De gemeente is daarover in gesprek met HHC, Hardenberg 85 en vv Gramsbergen. Op het Kruserbrinkpark wordt een sport- en spelvoorziening met onder andere een bovenwijkse skatebaan gerealiseerd. Hiervoor is 350.000 beschikbaar. Tevens worden de kleedkamers op dit park vernieuwd ( 150.000). Daarnaast wil het college een bijdrage leveren aan het uitbreiden van het aantal kleedkamers op het sportpark Baalderveld en de Boshoek ( 150.000). Ook komt het college tegemoet aan de wens van de gemeenteraad een atletiekbaan in de gemeente aan te leggen.

Kernen

De begroting besteedt bijzondere aandacht aan de kernen Dedemsvaart, Gramsbergen en de kleinere kernen in de gemeente. In de begroting is bijvoorbeeld 350.000 gereserveerd voor de restauratie van de Gashouder in Dedemsvaart. Het college benadrukt in de begroting nog eens de belangrijke functie die multifunctionele voorzieningen hebben voor de instandhouding van de leefbaarheid in de kleine kernen. Daarom is 240.000 beschikbaar voor de ondersteuning van particuliere initiatieven op dit gebied. In Gramsbergen wordt in 2007 verder gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek tot ontwikkeling van een Multifunctioneel Centrum of Kulturhus. Het college trekt daarom 300.000 uit om bij te dragen aan de realisatie van zon centrum. Tenslotte is er de nodige aandacht voor de uitstraling van de kernen. Zo is 200.000 gereserveerd voor het verfraaien van de entrees van de kernen. Ook wordt in 2007 geïnventariseerd welke wensen en mogelijkheden er zijn voor beeldende kunst in de kernen, waarbij Gramsbergen en Dedemsvaart prioriteit krijgen. In totaal is hiervoor 225.000 beschikbaar.

Verkeersveiligheid

De begroting laat de nodige infrastructurele ingrepen in diverse kernen de gemeente zien. Zo wordt de herinrichting van de Herenstraat in Slagharen uitgevoerd. Deze herinrichting staat gepland na oplevering van de rondweg, waarvan de aanleg binnenkort start. Het college trekt verder 250.000 uit voor het verbeteren van de spoorwegovergang in Mariënberg, 150.000 voor het aanleggen van een fietspad langs de Kloosterdijk in Sibculo en 475.000 voor het realiseren van het fietspad langs de Grote Beltenweg. Ook wil het college een kwart miljoen euro uittrekken voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen en de fietsroutes naar scholen.

Mede door de convenantsgelden (convenant Hardenberg, kern met een streekfunctie) van de provincie is uitbreiding van het theater de Voorveghter mogelijk. De capaciteit van de grote zaal wordt uitgebreid van 300 naar 450 stoelen. Het college trekt hiervoor de komende vier jaar structureel een bedrag van 235.000 uit. Ook de bioscoop wordt uitgebreid. Daarnaast wil het college een deel van de convenantsgelden inzetten voor de ontwikkeling van het gezondheidspark. In de begroting wordt verder rekening gehouden met het initiatief van hogeschool Windesheim in Hardenberg een HBO innovatie- en servicecentrum te vestigen.

De gemeenteraad vergadert op 14 november over de begroting.



Lees verder..

---