Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-525       |
|                                            |Arnhem|4 oktober 2006 |
|                                            |,     |               |
LEVEN IN EEN NATIONAAL LANDSCHAP; WAT BETEKENT DAT? Provincie Gelderland houdt bijeenkomsten over Nationale Landschappen

Leven in een Nationaal Landschap; wat betekent dat voor bewoners, recreanten, boeren en andere ondernemers? Waar komen de grenzen precies te liggen? Wat gaat er eigenlijk gebeuren in de Nationale Landschappen? Hebben wij als burgers invloed op de plannen? Deze - en andere - vragen worden beantwoord op de zes informatiebijeenkomsten voor inwoners van de nationale landschappen in Gelderland.

Het Rijk heeft in de Nota Ruimte (2005) twintig Nationale Landschappen aangewezen. Daarvan liggen er zeven geheel of gedeeltelijk in Gelderland. Ieder landschap heeft een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen en vertelt daarmee het verhaal van Nederland. Zo is daar de stuwwal van de Gelderse Poort, ontstaan in de IJstijd en de groene long van Nederland, de Veluwe. Kleine landgoederen in het groen maken De Graafschap uniek, net zo uniek als het Rivierengebied, waar de rijke cultuurhistorie te lezen is in het landschap van rivier, uiterwaard en dijk. Winterswijk wordt gekenmerkt als een kampen- en essenlandschap met een bijzondere kleinschalige openheid en een groen karakter.

Betekent dit nu dat een groot deel van de Gelderlanders in een museum komt te wonen? "Nee", zegt gedeputeerde Theo Peters, "het biedt juist veel voordelen voor de burger en mogelijkheden voor het bedrijfsleven. Zo komt er geld beschikbaar om recreatie en toerisme te stimuleren, economische functies moeten zich blijven ontwikkelen. Net als vóór het aanwijzen van Nationale Landschappen, moet er doordacht worden omgegaan met woningbouw en industrie op het platteland." Gedeputeerde Peters zal bij vier van de zes bijeenkomsten aanwezig zijn om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

De gedeputeerde vindt het belangrijk dat inwoners ook kunnen meepraten over plannen om het landschap beter en mooier te maken. De bijeenkomsten zijn bedoeld om ideeën aan te horen die er in het gebied leven. De plannen voor de verschillende Nationale Landschappen (concept-uitvoeringsprogramma's) liggen nog niet vast en de provincie is benieuwd wat de bewoners van die plannen vinden. Ze zijn te vinden op: www.gelderland.nl/nationalelandschappen

De bijeenkomst over het Nationaal Landschap 'Veluwe Noord' is de derde bijeenkomst in de reeks van in totaal zes bijeenkomsten. Deze bijeenkomst vindt plaats op 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in Nunspeet, Molijn de Groot Dorpshuis, Dr. Schutlaan 2. Het Nationaal Landschap de Veluwe bestaat uit de Randmeerkust, Noordelijke Ijsselvallei, Zuidelijke IJsselvallei en het centraal bos- en natuurgebied van de Veluwe. Deze avond is Bert Kiljan, projectleider 'Nationaal Landschap Veluwe', aanwezig namens de provincie Gelderland.

De vierde bijeenkomst over het Nationaal Landschap 'De Graafschap' vindt plaats op 24 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in Vorden, Hotel Bakker, Dorpsstraat 24. Dit landschap beslaat de gemeenten Zutphen, Lochem, Bronckhorst en Berkelland. Gedeputeerde Theo Peters is aanwezig voor het geven van uitleg en ter beantwoording van vragen.

De vijfde bijeenkomst over het Nationaal Landschap 'Rivierengebied' vindt plaats op 2 november van 20.00 tot 22.00 uur in Enspijk, Restaurant de Rotonde, Panwijk 1. Dit landschap beslaat (delen van) de gemeenten Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, Tiel, Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. De gedeputeerde is deze bijeenkomst eveneens aanwezig.

De laatste bijeenkomst over het Nationaal Landschap 'Winterswijk' vindt plaats op 2 november van 20.00 tot 22.00 uur in Winterswijk, Zalencentrum Wamelink, Wooldseweg 71. Dit landschap beslaat de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland. Coen Teijgeler, projectleider 'Nationaal Landschap Winterswijk', is deze bijeenkomst namens de provincie Gelderland aanwezig.

Meer informatie
Voor meer informatie: www.gelderland.nl/nationalelandschappen



Provincie Gelderland