Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
121 Vragen van mevrouw W.P. Peetoom
(vragen binnengekomen op 4 oktober 2006)

Afgelopen zondag werd de wedstrijd FC Utrecht - Ajax verspeeld in stadion Galgenwaard. Een deel van zowel het thuispubliek als het uitpubliek eisten een negatieve hoofdrol op, door langdurig kwetsende spreekkoren te ventileren. Hoewel de KNVB-richtlijnen erin voorzien dat de scheidsrechter in dergelijke gevallen kan onderbreken of zelfs voortijdig beëindigen. Zowel in de media als door goedwillende supporters én FC Utrecht zelf wordt schande gesproken over het gedrag van een deel van het publiek. Leefbaar Utrecht draagt FC Utrecht een warm hart toe, en wil daarom snel duidelijkheid over de verschillende verantwoordelijkheden rond de wedstrijden van FC Utrecht.

In een persbericht d.d. 2 oktober spreekt de KNVB uit dat de verdeling der verantwoordelijkheden aan heroverweging toe zijn:
De KNVB heeft twee jaar geleden nieuwe richtlijnen opgesteld, waarbij de scheidsrechters in het betaalde voetbal de opdracht kregen om bij constatering van kwetsende en discriminerende spreekkoren het spel direct stil te leggen en het veld te verlaten. Afhankelijk van het lokale beleid kunnen clubs en lokale autoriteiten verdere maatregelen nemen.
,,Op basis van deze richtlijnen had de wedstrijd van zondagmiddag stilgelegd moeten worden", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. ,,Het is zeker niet zo dat het twee jaar geleden ingezette 'zero tolerance beleid' van tafel is. Wel zal er opnieuw indringend worden gekeken naar taken en verantwoordelijkheden tussen met name de lokale autoriteiten en de scheidsrechters. Naar onze mening ligt de focus nu teveel op de scheidsrechters in het betaalde voetbal, terwijl er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid."

Met de komende thuiswedstrijd op 22 oktober a.s. tegen ADO Den Haag in het achterhoofd, zou Leefbaar Utrecht graag op korte termijn antwoord willen op de volgende vragen:

1. Wat zijn momenteel de verantwoordelijkheden van de gemeente Utrecht t.a.v. het ordentelijk verlopen van voetbalwedstrijden in stadion Galgenwaard? En wat zijn de respectievelijke verantwoordelijkheden van de KNVB (als de organisator van de competitie) en FC Utrecht?

2. Heeft de gemeente (beleids)instrumenten in handen om op te treden tegen langdurig kwetsende spreekkoren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke?

3. Zo ja, waarom zijn deze afgelopen zondag voor, tijdens en na de wedstrijd FC Utrecht - Ajax niet ingezet?

4. Welk beleid kan de gemeente inzetten om herhaling van de langdurig kwetsende spreekkoren te voorkomen? Zal de gemeente ook gebruik maken van deze mogelijkheden?

5. Hoe geeft FC Utrecht invulling aan haar taak van (pro-actieve) supportersbegeleiding? Hoe beoordeelt het college deze supportersbegeleiding? Wordt er door FC Utrecht ruimte (zowel financieel als praktisch) beschikbaar gesteld voor supportersbegeleiding?

6. Mocht het zo zijn dat FC Utrecht te kort schiet in haar taak van supportersbegeleider, is het college van mening dat de gemeente én de politie wordt opgezadeld met extra problemen?

In stadion Galgenwaard beschikt over apparatuur om video-opnamen te maken van de toeschouwers. Omdat het stadion privé-terrein is, is het niet vanzelfsprekend dat de politie over deze opnamen kan beschikken.

7. Worden er ook daadwerkelijk video-opnamen gemaakt in het stadion? Wie mogen daar in welke situaties over beschikken?

8. Is gerichtere individuele aanpak van de aanstichters van wanordelijkheden binnen het stadion via het gebruik van video-opnamen een realistische optie? Zo ja, wordt dit middel al toegepast? Zo nee, waarom niet?

In de media zegt FC Utrecht deze week bang te zijn voor rellen bij het voortijdig affluiten van de wedstrijd. De club suggereert via voorzitter Van Dop zelfs om in de toekomst van een aantal clubs geen meereizende supporters meer te ontvangen.

9. Is de politie via draaiboeken en capaciteit voldoende voorbereid om de openbare orde binnen en buiten het stadion te handhaven, mocht zich een voortijdig beëindigen van een wedstrijd voordoen?

10. Wat is de mening van het college inzake de suggestie om in de toekomst van een aantal clubs geen meereizende supporters meer te ontvangen in stadion Galgenwaard?

11. Tot slot, wat is de mening van het college betreffende de gang van zaken rond de wedstrijd FC Utrecht - Ajax van afgelopen zondag?


---- --