Gemeente Eindhoven

Persbericht 4 oktober 2006, 247

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

De heer J.L.M. Wouters, geboren op 23 september 1944 te Reusel, wonende Sjaak Verbiezenlaan 9, 5626 HG te Eindhoven is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus

De heer Wouters (62) is werkzaam in de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Hij begon zijn loopbaan in 1965 als leerling-verpleegkundige B bij de toenmalige Rijks Psychiatrische Inrichting te Eindhoven. Zijn betrokkenheid en interesse voor psychiatrisch patiënten hebben hem tot een bijzonder persoon gemaakt. Hij besteedt veel van zijn vrije tijd als netwerker/hulpverlener aan bovengenoemde doelgroep.

Verdiensten

Vanaf de start in 1992 tot heden, is de heer Wouters als casemanager zeer betrokken bij het samenwerkingsproject van het RIAGG, het GGzE, RIBW (instelling voor beschermd wonen).
Betrokkene geldt als âCasemanager avant la lettreâ die vanuit âDe Grote Beek, voor het nieuwe casemanagement-team werd ingezet. Hij beschikt over grote professionele kennis en grote sociale gaven. Zijn werkterrein werd daardoor zeer divers. Hij heeft aan vele, zoals topambtenaren, politici, psychiaters en wetenschappers in het binnen- en buitenland uitgelegd wat de essentie is van casemanagement door voorbeelden vanuit de praktijk te laten zien. Tevens onderscheidt hij zich door de bijzondere steun die hij geeft aan patiëntenorganisaties.

Hij is van 1986 tot heden ondersteuner van de familieorganisatie Ypsilon, afdeling Eindhoven en de Kempen, waar hij familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose opvangt en begeleidt. Hij bezoekt daartoe maandelijkse avondbijeenkomsten en begeleidt familieleden met de meest complexe problematiek.

Tevens is hij reeds 18 jaar vrijwilliger en vanaf 1999 tot heden bestuurslid van de stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant . Bij deze vrijwilligerorganisatie zijn 42 zelfhulpgroepen en organisaties aangesloten. Hij stond onder meer aan de basis van de TIP-lijn (Telefonisch Informatiepunt Psychiatrie) die in 1995 van start ging. Tevens is de heer Wouters vanaf 2002 tot heden ondersteuner van de Zelfhulpgroep La Folie Douce, voor leden met schizofrenie en chronische psychose.

In het verleden was hij ook lid van de bedrijfsbrandweer en instructeur bij de Bedrijfshulpverleningsorganisatie van het algemeen psychiatrisch ziekenhuis âDe Grote Beekâ. Ook is hij vanaf 1986 een zeer âactiefâlid van het koor van de Zangers van Sinte Cathrien, waar hij de dirigent regelmatig vervangt.

Uitreiking

Tijdens een symposium met als titel âOnbenutte Mogelijkhedenâ, het begin van een samenwerkingsproject van de GGzE en de stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost Brabant) zal de heer Wouters afscheid nemen van de GGzE.
De heer drs. H.M. Don, loco-burgemeester van Eindhoven, zal aan het einde van dit symposium, om ongeveer 16.00 uur de onderscheiding aan de heer Wouters uitreiken .
Dit symposium zal plaatsvinden in het Conferentiecentrum van de GGzE (De Grote Beek) aan de Boschdijk te Eindhoven.