MINBZK: Cie Dijkstal: beloningsnorm privaatrechtelijke ZBO's

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Commissie Dijkstal wil beloningsnorm voor privaatrechtelijke ZBO's

De beloning van topfunctionarissen bij full-time privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen, zoals de Autoriteit Financiële Markten of het CBR, moet vooraf worden goedgekeurd door de minister. Uitgangspunt daarbij is deze beloning niet hoger is dan het ministersalaris, verhoogd conform het advies van de commissie Dijkstal over de beloningsverhoudingen in de publieke sector van november 2005. Wanneer geadviseerd wordt tot een hogere beloning, moet dit in de ministerraad worden besproken. Dit staat in een advies van de commissie Dijkstal dat vandaag aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is uitgebracht. Over de beloning van topfunctionarissen in de semi-publieke sector brengt de commissie later advies uit.

De commissie Dijkstal adviseert ook om de pensioenuitkeringen van politieke ambtsdragers voortaan te financieren vanuit een pensioenfonds. Op dit ogenblik worden de pensioenuitkeringen gefinancierd uit de begrotingen van de verschillende bestuursorganen. De commissie concludeert dat er geen reden is de financieringswijze van de pensioenen voor politici af te laten wijken van die van werknemers. Gezien de schaalgrootte is een zelfstandig pensioenfonds echter geen haalbare optie. Gelet op de verwantschap van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers met de regeling voor overheidspensioenen wordt gekozen voor aansluiting bij het ABP-fonds.
Door de pensioenvoorziening onder te brengen bij het ABP gaan de fundamentele wijzigingen in de pensioenvoorziening ook voor politieke ambtsdragers gelden en wordt een eind gemaakt aan de versnipperde uitvoering van de pensioenvoorziening.

De commissie Dijkstal heet officieel de Adviescommissie rechtspositie politieke ambtsdragers en bestaat uit H.F. Dijkstal (voorzitter ), mr. dr. A.J.E. Havermans, mr. C.J.A. van Lede, mw. drs. E.C.P. Vogelaar en mr. A.A. Westerlaken.