Gemeente Barendrecht

BERICHT VOOR DE MEDIA
4 oktober 2006

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.

Drie zorgleveranciers naar rechter over aanbesteding 'hulp bij het huishouden' Wmo

Ridderkerk ­ Drie zorgleveranciers ­ Internos, Argos en Laurens - hebben bezwaar aangetekend tegen de uitkomst van de aanbesteding van de hulp bij het huishouden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De aanbesteding werd gezamenlijk georganiseerd door de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.

Op 19 september maakten de drie gemeenten de voorlopige gunning van de aanbesteding `hulp bij het huishouden' bekend. De vier geselecteerde instellingen zijn Evean (Meppel), De Riederborgh (Ridderkerk), De Stromen Opmaat Groep (Rotterdam) en Inis Thuiszorg (Capelle aan den IJssel). De Stromen Opmaat Groep werkt samen met de Reformatorische Stichting Thuiszorg (RST). Op 19 september begon tevens de periode van 15 dagen waarin de organisaties de mogelijkheid hadden om bezwaar aan te tekenen tegen de uitkomsten van de aanbesteding. Internos, Argos en Laurens hebben tegen de drie gemeenten een kort geding aangespannen.

In overleg met de bezwaarmakende instellingen, de gemeenten en de rechtbank wordt een datum bepaald waarop de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. De gemeenten verwachten ­ zoals de planning nu loopt ­ eind november een uitspraak van de rechter. Tot en met die periode kunnen de gemeenten geen contractbesprekingen voeren met de nieuwe zorgleveranciers. De gemeenten beraden zich nog op de wijze waarop zij toch alle cliënten tijdig kunnen informeren over de veranderingen per 1 januari 2007.

Achtergrondinfo
Vanaf 1 januari 2007 krijgen gemeenten, volgens de nieuwe Wmo, de verantwoordelijkheid voor de hulp bij het huishouden. Tot nu toe is dat de verantwoordelijkheid van de Zorgkantoren en is de financiering geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Per 1 januari wordt de hulp bij het huishouden verstrekt door de gemeenten, die daarvoor nu al de contracten regelt met de zorgleveranciers. De rol van de gemeenten bij woningaanpassing, vervoer en de verstrekking van hulpmiddelen, zoals rolstoelen, blijft zoals die was. Met de contracten die de drie gemeenten met de zorginstellingen zullen sluiten, is een bedrag van 7,5 miljoen euro per jaar gemoeid. Voor dat bedrag wordt in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk meer dan 325.000 uur hulp bij het huishouden geboden.

Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning regelt, dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijks leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. De Wmo is er ook voor mantelzorgers en vrijwilligers. De huidige Wet Voorzieningen Gezondheidszorg, de Welzijnswet en het onderdeel 'huishoudelijke verzorging' uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten worden per 1 januari 2007 samengebracht in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning.

Samenwerking
De gezamenlijke aanbesteding van de Wmo-huishoudelijke hulp is een van de manieren waarop de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk nauw met elkaar samenwerken.

Woordvoering over dit onderwerp: Gemeente Ridderkerk, team Communicatie, Jos Wesdijk, 0180- 451516, 06-22499763.


---- --