Inspectie Verkeer en Waterstaat


4 oktober 2006: Onvoldoende naleving beveiligingsregels Nederlandse koopvaardij

Een groot deel van de Nederlandse koopvaardij leeft de internationale beveiligingsregelgeving, zoals de sinds 2004 ingevoerde Ship and port facility security code en EU verordening 725/2004, op een aantal aspecten onvoldoende na. Dat constateert de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een vandaag gepubliceerd rapport naar aanleiding van controles op Nederlandse schepen van 1 juli 2005 tot en met 1 juli 2006.

Op drie beveiligingsaspecten lag het nalevingsniveau lager dan 90 procent. Zo had 21 procent van de geĂŻnspecteerde schepen zijn toegangscontrole aan boord niet op orde. 17 Procent voldeed niet aan de eisen voor beveiligingsoefeningen en in 11 procent van de gevallen was het verleden van het schip, eigenaar of beheerder onvoldoende traceerbaar. Andere zaken zoals communicatie aan boord, apparatuur en alarmeringssysteem waren in orde.

De inspectie constateert dat de motivatie aan boord om zich aan de regelgeving te houden soms te wensen overlaat. De inspectie wijst op het risico voor de positie van Nederland als maritieme natie. Al eerder zijn Nederlandse schepen aangehouden in de Verenigde Staten omdat ze niet voldeden aan de internationale beveiligingsregels. Frequente aanhouding kan leiden tot plaatsing van Nederland op de zwarte lijst van een ander land.

Bestanden bij dit artikel
Rapport Analyse Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen

4-10-2006