Persbericht d.d. 04-10-2006:

Hartstichting: Langer wachten met rookvrije horeca is onverantwoord

Ieder half jaar langer wachten kost Nederland 250 vermijdbare hartinfarcten

Langer wachten met het wettelijk invoeren van een verplichte rookvrije horeca in ons land is onverantwoord. Dat stelt de Nederlandse Hartstichting na het bekend worden van Italiaans onderzoek eerder deze week. Dit onderzoek maakt duidelijk dat sinds Italianen niet meer mogen roken in cafés en restaurants, er veel minder mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis belanden.

Sinds januari 2005 is het in Italië niet meer toegestaan te roken in restaurants en cafés. In de maanden daarna is het aantal mensen onder de 60 jaar dat met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis moest worden opgenomen, met 11 procent gedaald. Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting: "Dat is een enorme daling. De Italiaanse artsen geven aan dat de daling vooral onder meerokers te vinden is, namelijk 10 van de 11 procent. En omdat in ons land in de horeca nog steeds sprake is van meeroken op grote schaal is er wat ons betreft maar één conclusie gerechtvaardigd; zo snel mogelijk moet ook in ons land rookvrije horeca worden ingevoerd. Het levert direct minder hartinfarcten op. En je mag verwachten dat uit langlopend onderzoek zal blijken dat het ook een daling van het aantal gevallen longkanker en andere luchtwegaandoeningen tot gevolg zal hebben. Ieder jaar langer wachten met de invoering van rookvrije horeca kost Nederland, met deze cijfers in de hand, 500 hartinfarcten die vermijdbaar zijn. Ik kan me niet voorstellen dat de politiek dat laat gebeuren. Als we het stappenplan dat er nu ligt in de horeca blijven hanteren dan komt die rookvrije horeca er misschien pas in 2009. Dat is met deze nieuwste onderzoeksgegevens onverantwoord. Ik verwacht vanuit politiek Den Haag dan ook een invoering van rookvrije horeca in de eerste helft van 2007. "

Volgens de Italiaanse artsen heeft de invoering van de rookvrije horeca onmiddellijk effect omdat sigaretten het vaatstelsel direct schaden; ze bevorderen het ontstaan van gevaarlijke stolsels, die acuut tot een infarct kunnen leiden. Het lijkt misschien vreemd dat alleen mensen jonger dan 60 van het rookverbod profiteren. Maar dat komt, menen de onderzoekers, doordat deze jonge mensen meer uitgaan dan ouderen. Bovendien spelen op hogere leeftijd veel extra risicofactoren mee, wat het beeld vertroebelt.

Dat meeroken in ons land jaarlijks duizenden sterfgevallen aan hartaandoeningen kost toonde de Gezondheidsraad in 2003 al aan. De omvangrijke gezondheidsschade van meeroken was een belangrijke reden om op 1 januari 2004 de rookvrije werkplek wettelijk verplicht te maken. Alleen in de horeca is dat tot op heden nog niet geregeld. De Gezondheidsraad stelde destijds ook dat passief roken naar schatting jaarlijks enkele honderden sterfgevallen door longkanker, een tiental gevallen van wiegendood en vele tienduizenden gevallen van (meer of minder ernstige) luchtwegaandoeningen bij kinderen veroorzaakt.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.