Gemeente Harderwijk


Collegeprogramma: 1 miljoen voor nieuw beleid

Een hoge prioriteit voor de uitvoering van eerder in gang gezette projecten. Maar ook: nadrukkelijk inspelen op (nieuwe) maatschappelijke ontwikkelingen. Deze ambities van raad en college zijn verwerkt in het collegeprogramma 2006-2010. Het programma `Samen werken aan een stad in beweging' zet daarvoor in op onderwerpen als: een goed vestigingsbeleid voor (innovatieve) bedrijven, realisatie van het Waterfront, goede invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, investeren in diverse maatschappelijke en culturele voorzieningen voor jong en oud en optimale ruimtelijke ontwikkeling van stad en buitengebied.

Om een en ander mogelijk te maken wordt voor nieuw beleid 1 miljoen euro vrijgemaakt. De gemeenteraad bespreekt het collegeprogramma donderdag 19 oktober.

De gemeente maakt momenteel een dynamische ontwikkeling door. Dit is mede te danken aan een groot aantal plannen en activiteiten dat in de afgelopen collegeperiode is opgepakt en in gang gezet, zoals projecten uit de Binnenstadsvisie, de renovatie van 't Klooster en de Streekmuziekschool, een nieuwe Woonvisie, het Verkeers- en vervoersplan en het Milieubeleidsplan.

Speerpunten
Om Harderwijk ook in de toekomst een dynamische gemeente te laten zijn moet echter ook worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen. De speerpunten zijn daarom een mix van beleidsuitvoering en -intensivering en nieuw beleid: · goede vestigingsmogelijkheden voor (innovatieve) bedrijven · start met uitvoering Waterfront · formuleren van een duidelijke visie op het buitengebied · investeren in diverse maatschappelijke voorzieningen voor jong en oud (bv zorg, onderwijs en sport) · goed gefaseerde invoering en maatschappelijke inbedding van de Wet maatschappelijke ondersteuning · doorontwikkeling van het wijk- en buurtgericht werken · per jaar minimaal 450 gevarieerde nieuwe woningen en meer aanbod voor starters door 25% sociale huurwoningen en 15% budgetkoopwoningen · opstellen van een strategische visie op wonen, zorg en welzijn voor ouderen en mensen met beperking · optimalisering brandweerzorg (materieel, goed geoefend personeel en huisvesting)
· veilige bereikbaarheid en parkeren (o.a. start N302, parkeervoorzieningen)
· start herontwikkeling stationsgebied · verder uitbouwen Cultuur.Uit · betere spreiding onderwijsvoorzieningen (o.a. meer lokalen in Drielanden)
· versterking van recreatie en toerisme · snijden in de regelgeving · (inter)actieve betrokkenheid van de inwoners bij Harderwijkse vraagstukken
· optimale dienstverlening van een slagvaardige en servicegerichte organisatie.

Ruimte voor de raad
Het collegeprogramma is tot stand gekomen op basis van het coalitieakkoord Die kant op! van de fracties van CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD en de Strategische Raadsagenda. Het wil de gemeenteraad nog voldoende ruimte bieden om zijn speerpunten nadere invulling te geven. Zo hecht de raad veel waarde aan zaken als buurtgericht werken, burgerparticipatie, een economische ontwikkelingsvisie en het versterking van de identiteit van de stad op basis van het Structuurplan Harderwijk 2020.

Financiële dekking
Het geheel aan voorstellen binnen het collegeprogramma moet worden ingepast in een verantwoord financieel beleid met een evenwichtige en sluitende begroting. De dekking wordt eerst gezocht binnen de bestaande budgetten. Daarnaast brengt elke portefeuillehouder ruimtescheppende maatregelen in, zodat er structureel 1 miljoen euro vrij komt voor beleidsintensiveringen en nieuw beleid.

Het collegeprogramma 2006-2010 staat op de agenda van de raadsvergadering op 19 oktober aanstaande. De lijst met te treffen ombuigingsmaatregelen (de 1 miljoen euro voor nieuw beleid) komt aan bod bij de raadsbespreking over de begroting 2007 op 9 november.