Gemeente Hilversum

Bijzondere bijstand: toegankelijker en royaler

4 oktober 2006
De bijzondere bijstand moet niet alleen toegankelijker worden, maar ook ruimer vergoeden dan nu het geval is. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders op 3 oktober besloten.

Aanleiding om het 'bereik' van de bijzondere bijstand aan te pakken is een onlangs afgeronde inventarisatie naar de positie van de minima in Hilversum.
Daaruit blijkt dat niet iedereen in de doelgroep van de betreffende voorzieningen gebruik maakt. Om mensen met een minimum inkomen financieel tegemoet te komen, heeft het college besloten om de bijzondere bijstand nog dit jaar eenmalig te verruimen met EUR 185.000,-.
Met ingang van 2007 stelt het college jaarlijks nog eens EUR 250.000,- extra beschikbaar.

De gemeente wil het geld vooral gebruiken voor maatregelen die de maatschappelijke deelname van met name kinderen te bevorderen. Ook is de keuzevrijheid bij de besteding van de vergoedingen voor cliënten vergroot en kunnen de maatregelen bijdragen aan het oplossen of voorkomen van financiële problemen.
Vooral het vervangen van noodzakelijke gebruiksgoederen (wasmachine, koelkast, e.d.) blijkt in de praktijk steeds vaker problematisch.

Het gaat in het kort om de volgende maatregelen:
1. De maximale kostenvergoeding voor deelname aan activiteiten is voor kinderen tot 18 jaar per 1 januari 2006 verhoogd van EUR 140,= naar EUR 200,=. Dit kan betekenen dat men voor een kind voor 2006 alsnog extra bijzondere bijstand kan aanvragen.
2. De activiteitenvergoeding kan nu door iedereen boven de 18 jaar worden gebruikt voor een abonnement voor telefonie, internet of krant.

3. Bijzondere kosten mogen worden opgespaard tot EUR 200,= per jaar (was
EUR 140,-).

4. De vergoeding van een noodzakelijke reparatie of vervanging van allerlei duurzame gebruiksgoederen (bijvoorbeeld een koelkast) is per 1 oktober 2006 mogelijk. Men wordt hiervoor niet meer naar de Stadsbank verwezen. Ook wordt geen rekening meer gehouden met een bedrag dat men voor deze kosten zelf heeft kunnen reserveren. Voorwaarde is dat het inkomen gedurende drie jaar onafgebroken niet hoger is dan 110% van de voor de cliënt geldende bijstandsnorm plus de maximale toeslag.

5. Bijzondere bijstand mag voortaan ook worden besteed aan een redelijk alternatief voor zover dit hetzelfde doel heeft. (bijv. een vergoeding voor een plaatje kan men gebruiken om zelf een deel van een kroon te betalen)

6. De draagkrachtgrens wordt verhoogd van 100% naar 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm plus de maximale toeslag. Dit betekent dat men onder de 110% volledige bijzondere bijstand krijgt. Pas daarboven moet men een klein deel zelf bijbetalen

Voor meer informatie over de verruiming van de bijzondere bijstand kunt u bellen met de consulenten van de afdeling Sociale Zaken via telefoonnummer: 629 27 00.