Gemeente Hilversum

Begroting 2007

4 oktober 2006
De begroting 2007 van de gemeente Hilversum laat een sluitend financieel beeld zien. Ook het financieel vooruitzicht voor de komende jaren is gunstig. Daarmee is er een solide financiële basis voor de uitvoering van het collegeprogramma "Een ander spoor". In lijn met dat programma gaat het college van B en W de komende jaren extra investeren in sociaal beleid, welzijn, zorg, cultuur en onderwijs en een beter economisch klimaat.

Voor de woonlastennota die de Hilversummers jaarlijks in de bus krijgen, heeft deze koerswijziging nauwelijks of geen gevolgen. De verhoging van de vaste woonlasten is ten opzichte van 2006 nog geen half procent (0,35%).

Sociaal en solidair
In de begroting 2007 presenteert het college in 18 inhoudelijke programma's de speerpunten van beleid. De programma?s lopen synchroon met het collegeprogramma 'Een ander spoor' van begin dit jaar. Per programma staat overzichtelijk vermeld wat het college wil bereiken, wat het daarvoor gaat doen en wat het mag kosten. Nadrukkelijk kiest het college voor de kwetsbaren en dus voor een sociaal en solidair Hilversum. In de begroting worden de eerste aanzetten gegeven: meer aandacht voor reïntegratie van uitkeringsgerechtigden, extra geld voor culturele activiteiten, een nieuw jeugdbeleid, verbetering van het onderwijsbeleid, een integrale visie op de gewenste economische ontwikkeling en invoering van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning met hulpverlening op maat als belangrijkste speerpunt.

Lasten en baten in evenwicht
De beleidsvoornemens van het college zijn al eerder in de voorjaarsnota 2006 aangekondigd. Nu zijn ze ook definitief ingepast in de begroting. In de voorjaarsnota was nog een gedeelte van de incidentele winsten uit de verkoop van 'niet strategisch bezit' gebruikt om de uitgaven te dekken.
Dat is nu, bij de presentatie van de begroting 2007, teruggedraaid. De begroting is sluitend en biedt een gezond financieel meerjarenperspectief.
De lasten en baten op een begroting van in totaal 200 miljoen, zijn in evenwicht, met elk jaar een klein overschot. Het college blijft koersen op een gezond financieel beleid.

Beleidsvoornemens
In de begroting 2007 zijn onder andere de volgende beleidsvoornemens opgenomen:

* het beleid voor toekenning van bijzondere bijstand wordt verruimd. Hiervoor wordt EUR 250.000 beschikbaar gesteld.
* voor de subsidiëring van onderwijsbegeleiding is jaarlijks EUR 200.000 beschikbaar.

* de structurele bezuiniging van EUR 118.000 op de bibliotheek wordt ongedaan gemaakt, zodat het bibliotheekwerk in de wijken kan worden versterkt.

* op basis van de actualisering van het onderwijsconvenant zijn nogmaals extra middelen beschikbaar gesteld voor het onderhoud en nieuwbouw van scholen (jaarlijkse vermeerdering van de afschrijvingslasten: EUR 70.000)

* jaarlijks wordt EUR 135.000 beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een economische visie en het uitvoeren van het multimediabeleid.

* gezien het belang van veiligheid in de wijken en het succes van de huidige plannen wordt ieder jaar EUR 70.000 vrijgemaakt om ook in de komende jaren maatregelen te nemen.

* daarnaast komt jaarlijks ongeveer EUR 120.000 beschikbaar om de gemeentelijke organisatie beter toe te rusten op de rampenbestrijding.

* als onderdeel van het integraal fietsbeleid stelt het college in het investerings-programma voorts ruim EUR 57.000 eenmalig en jaarlijks EUR 102.000 beschikbaar voor fietsparkeren in de binnenstad.

* voor het onderhoud van gebouwen reserveert het college vanaf 2008 ieder jaar aanzienlijke budgetten voor planmatig onderhoud (EUR 800.000).

* voor de oprichting van het Bureau Wijkzaken wordt met ingang van 2007 EUR 155.000 in de begroting opgenomen.

Woonlasten zo laag mogelijk
De woonlasten voor de Hilversummers worden zo laag mogelijk gehouden. Vorig jaar was er een eenmalige teruggave van de afvalstoffenheffing. Daarom lijkt de lastenverhoging ten opzichte van 2006 erg hoog (14,05%). Als deze eenmalige teruggave buiten beschouwing wordt gelaten, is de verhoging slechts 0,35%.

In de begroting is uitgegaan van een stijging van de OZB voor 2007 met het inflatiepercentage (1,5%).
De rioolbelasting stijgt met 2,18%.
Deze stijging is nodig om de werkelijke kosten van het onderhoud van de riolering te kunnen betalen.
De vaste afvalstoffenheffing daalt ten opzichte van 2006 met 1,54%. Dit is het directe gevolg van een voordeel op de rekening 2005 van de Gewestelijke Afvalstoffendienst.
Daarnaast is in de begroting gerekend met de eerder vastgestelde verhoging van de parkeertarieven met 10% per twee jaar. Vorig jaar zijn deze tarieven niet verhoogd, dus dit jaar wel. Dat betekent bijvoorbeeld dat de woonlasten voor een bewoner met een parkeervergunning in het centrum stijgen met 1,26%.

Leges
Het college stelt voor om geen leges meer te heffen voor de verlenging van een gehandicapten-parkeerkaart. Verder stelt het college een nieuw tarief voor het plaatsen van containers op de openbare weg (EUR 50,- per container).

Besluitvorming
Het college van b en w zal over de "ontwerp programmabegroting 2007" met de raad in debat gaan op woensdag 8 november, met een mogelijke uitloop naar donderdag 9 november. Daaraan voorafgaand wordt de begroting op woensdag 18 oktober besproken in een vergadering van de gezamenlijke raadscommissies. Beide vergaderingen zijn openbaar en beginnen om 20.00 uur.