Gemeente Doetinchem

College werkt verder aan het op orde brengen van de financiën


-4 oktober 2006-
Op 4 oktober heeft het college van b&w de gemeenteraad de conceptbegroting 2007 voor besluitvorming aangeboden. In deze conceptbegroting schrijft het college dat zij voor 2007 een positief resultaat verwacht van EUR 128.000. In de jaren daarna loopt het resultaat op van ruim EUR 1,3 mln in 2008 naar ruim EUR 2 mln in 2009 en EUR 2,7 mln in 2010. Vanwege het tekort aan algemene reserve (oftewel spaargeld) stelt het college de raad voor deze positieve resultaten jaarlijks toe te voegen aan de algemene reserve. De reserve komt daarmee eind 2010 uit op EUR 10,8 mln en is dan weer bijna op peil.

Ambitie bijstellen
Het positieve resultaat is onder andere te danken aan de ombuigingsoperatie die in 2006 in gang is gezet. Een takendiscussie en effiencyverbetering van de gemeentelijke organisatie maken deel uit van deze ombuigingen. Vanwege overschrijdingen van de loonsom moet de gemeentelijke organisatie in 2007 en de volgende jaren EUR 1,7 mln extra bezuinigen. Om deze bezuiniging te kunnen halen, houdt de gemeente op dit moment al haar taken tegen het licht en stelt ze haar ambities bij. Daarbij brengt de gemeente de overblijvende taken in overeenstemming met de menskracht die hiervoor nodig is. De dienstverlening aan de inwoners en het bedrijfsleven blijft daarbij op peil. Het college kiest niet voor extra lastenverzwaring van de inwoners. Vanaf 2007 gaat het tarief voor de afvalstoffenheffing zelfs naar beneden omdat deze heffing inmiddels kostendekkend is. In de begroting wordt jaarlijks ruimte gereserveerd voor nieuw beleid. Vanaf 2007 is een budget van EUR 600.000 beschikbaar voor dit doel. Het college kiest er voor dit bedrag gedeeltelijk aan de reserve toe te voegen, om deze sneller op peil te brengen en gedeeltelijk in te zetten voor nieuw beleid. In 2007 is het totaalbedrag voor nieuw beleid EUR 550.000, waarvan EUR 252.000 structureel.

Nieuw beleid
Bij de keuzes die hierin zijn gemaakt is telkens het uitgangspunt leidend geweest dat inwoners en bedrijfsleven niet de weerslag mogen ondervinden van de slechte financiële situatie van de gemeente. Het meest in het oog springende nieuwe beleid in 2007 is de invoering van de WMO, de ontwikkeling van digitale dienstverlening, de afronding van het mobiliteitsplan, de ontwikkeling van een breed economisch kader, de bouw van diverse scholen, de bouw van 400 woningen en het meer gezicht geven van Doetinchem.

Eén loket voor de Wmo
Iedereen doet mee. Dat is het credo van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in Doetinchem. Vanaf januari 2007 kunnen alle inwoners voor alle diensten en producten van de Wmo terecht bij één centraal loket. Onder de Wmo vallen allerlei voorzieningen zoals rolstoelen, scootmobielen, woningaanpassing ,een klussendienst en maaltijdverzorging. De voorzieningen in de wijken gaan een belangrijke rol spelen. De voorbereidingen zijn in volle gang en inwoners worden nog dit jaar uitgebreid geïnformeerd. Onderzocht wordt welke gemeentelijke middelen en eventuele provinciale middelen hiervoor kunnen worden ingezet naast het budget dat de gemeente van het rijk krijgt voor de invoering van de Wmo.

Ontwikkeling van de digitale dienstverlening en het e-loket Vanaf 21 januari 2007 zijn alle producten en diensten (paspoorten, bouwvergunningen, kadastrale gegevens, Wozgegevens en dergelijke) beschreven op de gemeentelijke website en is een aantal aanvraagformulieren digitaal beschikbaar. In de komende jaren wordt het steeds beter mogelijk aanvragen via internet af te handelen, inclusief de betaling voor diensten en producten. Voor de digitale dienstverlening wordt structureel EUR 175.000 vrijgemaakt met ingang van 2007 en daarnaast nog eens EUR 42.500 in de jaren 2007, 2008 en 2009.

Mobiliteitsplan
In 2007 verwacht het college een antwoord te geven op de mobiliteitsvraagstukken van de stad. Naast automobiliteit krijgen natuur en milieu een volwaardige positie in het mobiliteitsplan. In 2006 gaf de raad aan alle beschikbare gelden te willen reserveren voor de mobiliteitsvisie. Het college stelt de raad echter voor om dit niet te doen en het overgebleven geld in de algemene reserve te storen. Het college stelt voor om investeringen voor mobiliteit te betalen uit het mobiliteitsfonds.

Economische visie
Op dit moment wordt al gewerkt aan een detailhandelsvisie, een bedrijventerreinennota en een plan voor (de financiering van) centrummanagement. De volgende stap is een totale visie op de Doetinchemse economie met uitgangspunten en spelregels voor evenementenbeleid, gekoppeld aan citymarketing. Ook het ondersteunen van en samenwerken met marktpartijen bij de realisering van bedrijvencentra voor startende ondernemers is onderdeel van de visie. Hiertoe wordt eenmalig een bedrag van EUR 50.000 beschikbaar gesteld.

Plattelandsvisie
In december 2006 stellen de gemeenteraden van Montferland, Oude IJsselstreek en Doetinchem de gezamenlijke Ambitie voor het Platteland vast. Om die ambitie inhoud te geven worden momenteel voorstellen uitgewerkt en al concrete acties uitgevoerd in de 2e fase, van het landschapsontwikkelingsplan+. De + staat voor de samenwerking van drie gemeenten en voor de verbreding naar beleidsvelden ecologie, water en recreatie/toerisme. De verwachting is dat plan in 2007 wordt gerealiseerd. In de visie komen economie, ecologie, recreatie, toerisme, ruimtelijke invulling, cultuurhistorie en andere relevante waarden samen. Draagvlak van betrokkenen op het platteland is van groot belang. De kosten van het opstellen van de visie moeten gedekt worden door middelen die de gemeente hiertoe van het rijk krijgt.

Nieuwbouw school voor speciaal onderwijs
De school voor speciaal onderwijs voor kinderen met gedrags- en/of psychiatrische problemen aan de Slotlaan 35 in Doetinchem, krijgt een nieuw gebouw. Het schoolbestuur, de Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland, heeft inmiddels een programma van eisen voor nieuwbouw van de school opgesteld en een architect benoemd. Aan de gemeenteraad wordt binnenkort voorgesteld EUR 3,3 mln beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw en inrichting van de school.

Woningbouw
In totaal worden in Doetinchem volgend jaar ruim 400 woningen gebouwd. Een deel van deze woningen komt op de bestaande locaties in Oosselt, Wijnbergen, Vijverberg Zuid en in De Schil. Nieuwe locaties zijn IJsseltuinen/Torenallee, het Pelgrimterrein in Gaanderen, Wehl zuid en Richtersbos.

Gezicht voor Doetinchem
Vanaf 2007 trekt het college per jaar EUR 40.000 uit om Doetinchem "meer gezicht" te geven. Doel is onder andere om de inwoners zich meer deel te laten voelen van de gemeente. Hierbij kunt u denken aan een kinderlintje en een rondleiding voor nieuwe inwoners door de gemeente. Gezicht geven aan Doetinchem buiten de gemeente heeft tot doel de strategische positie te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van het VNGcongres voor de Achterhoek of een voortrekkersrol te spelen in Achterhoekse projecten, ondersteund met professionele brochures en presentaties.

Procedure
In februari/maart 2006 stelde de gemeenteraad de kaders en opbouw vast voor de begroting 2007. Het college heeft deze kaders uitgewerkt in de conceptbegroting 2007. De raad behandelt de begroting op 9 november 2007. Voorafgaand behandelt de commissie Beleidsontwikkeling de begroting op 16 oktober 2007. Geïnteresseerden zijn beide data vanaf 19.30 uur van harte welkom in het stadhuis.