Gemeente Doetinchem

Stedenbanden in nieuwe opzet


- 4 oktober 2006-
Burgemeester en wethouders van Doetinchem stellen de gemeenteraad voor de internationale betrekkingen op een nieuwe leest te schoeien. Met de bij de stedenbanden betrokken organisaties zijn de doelstellingen geformuleerd. Voor Raesfeld (Duitsland) wordt een relatief beperkte bemoeienis van de kant van de gemeente voorgesteld. Voor La Libertad (Nicaragua) en Pardubice (Tsjechië) wordt de gemeente een veel actievere rol toebedacht.

De band met Raesfeld krijgt vooral het karakter van uitwisseling en ontmoeting tussen verenigingen en inwoners van beide plaatsen. De stedenband met La Libertad wordt gezien in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Voor Pardubice geldt dat het zich economisch snel ontwikkelt en in de EU integreert en de stedenband dan ook vooral een economisch perspectief zal krijgen.

In het voorstel aan de raad "Voorbij de stad" wordt aangegeven dat er een meerjarenplan nodig is voor de samenwerking tussen de gemeente en de particuliere partners. Voor subsidiëring van de partners is circa 85.000 euro beschikbaar binnen het huidige beleid. Betrokken partners zijn Doetinchem Ontwikkelingssamenwerking (DOS), Vrienden van Tsjechië en Vrienden van Raesfeld. Voor de ambtelijke ondersteuning wordt voorgesteld in de Begroting 2007 geld uit te trekken tot een maximum van 4 uur per week gedurende drie jaar.