Ministerie van Justitie

Symposium over gebruik van Nederlandse taxonomie

Persbericht | 04-10-2006

Ondernemers kunnen vanaf 1 januari 2007 goedkoper en eenvoudiger hun jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel, belastingaangiften doen bij de Belastingdienst en statistiekopgaven aanleveren bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat is mogelijk dankzij de Nederlandse XBRL-taxonomie, een gezamenlijke en eenduidige financiële begrippentaal voor overheid en bedrijfsleven. Aan de vooravond van de invoering van deze taxonomie organiseert het Nederlands Taxonomie Project (NTP) op 18 en 19 oktober in Zeist het tweedaagse symposium 'Gemakkelijker, Sneller en Goedkoper'.

NTP is een project van de ministeries van Justitie en Financiën, waarin overheid en bedrijfsleven een gezamenlijke taxonomie hebben ontwikkeld om een einde te maken aan de financiële spraakverwarring. Ondernemers, overheden, boekhouders en accountants die gebruik gaan maken van die taxonomie spreken daardoor straks allemaal dezelfde taal. Dat maakt het uitwisselen van financiële informatie een stuk eenvoudiger. De taxonomie levert dan ook een concrete bijdrage aan lastenverlichting voor ondernemers.

De Nederlandse taxonomie is gebaseerd op de open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language). XBRL is een soort financiële taal voor het gestructureerd en gestandaardiseerd verzamelen, verwerken en uitwisselen van financiële en zakelijke informatie.

In de hele wereld wordt inmiddels gebruik gemaakt van XBRL-toepassingen om de financiële informatie-uitwisseling te vergemakkelijken. Nederland is met het NTP een van de voorlopers. Niet vanwege de snelheid, maar vanwege de bijzondere aanpak. Overigens krijgt de Nederlandse aanpak wereldwijd navolging. Zo hebben landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Engeland interesse getoond. Australië heeft al concrete plannen voor een vergelijkbaar project als dat in Nederland.

Minister Hirsch Ballin van Justitie zal op de eerste dag van het symposium een toespraak houden. Deze dag heeft een internationaal karakter vanwege verschillende sprekers uit het buitenland. Ook wordt stilgestaan bij de betekenis van NTP voor de overheid. De tweede dag staat in het teken van de praktijk. Tijdens het symposium is er een informatiemarkt waar leveranciers en intermediairs hun software en diensten tonen.