Time : 17:01:11
Date : 04 October 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Vlaams minister Dirk Van Mechelen sluit protocolovereenkomst met de stad Lier voor de restauratie van de Sint-Gummaruskerk.

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN
FINANCIËN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Vlaams minister Dirk Van Mechelen sluit protocolovereenkomst met de stad Lier voor de restauratie van de Sint-Gummaruskerk.
---

De Lierse Sint-Gummaruskerk behoort tot de topmonumenten van Vlaanderen. Van de 14de tot de 16de eeuw kreeg de kerk haar huidige uitzicht, een hoogtepunt van Brabantse laatgotiek. Lier was in deze periode een belangrijk centrum van lakennijverheid en daardoor waren heel wat financiële middelen beschikbaar voor de bouw en de aankleding van de kerk.

De Sint-Gummaruskerk is vooral bekend om zijn gebrandschilderd glas. In de kerk is één van de mooiste middeleeuwse ensembles bewaard, met als bekendste voorbeeld het raam met de voorstelling van 'De kroning van Maria', dat qua stijl sterk aansluit bij de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven.

In de loop van de 19e eeuw kreeg het interieur haar huidige uitzicht: de volledige kerk werd ontpleisterd en heel wat nieuwe glasramen in neo-gotische stijl werden aangebracht. Op deze manier dacht men het 'historische interieur' te completeren.

In de loop van de jaren '90 werd op basis van inspecties en toestandsrapporten van Monumentenwacht vastgesteld dat een algemene (buiten)restauratie dringend noodzakelijk was geworden. Vooral de daken en de natuursteen aan gevels en ramen waren er slecht aan toe. Het oorspronkelijke restauratieplan omvatte 9 fases. Daarvan zijn er op dit ogenblik twee uitgevoerd, met name de restauratie van de hoge daken en van de gevels en daken van de zijbeuken.

Het uitvoeringstraject van die twee fases maakte echter duidelijk dat de werken sneller op elkaar moesten kunnen aansluiten.

Tijdens een vorig werkbezoek van minister Dirk Van Mechelen aan de stad Lier werd tussen burgemeester Marleen Vanderpoorten en de minister reeds afgesproken dat de mogelijkheid om tot een enveloppefinanciering te komen onderzocht zou worden.

Deze financieringstechniek wordt ook voor andere restauratiewerven (de kathedraal van Antwerpen, de basiliek van Halle,...) toegepast en zorgt voor een snelle opvolging van de verschillende werven binnen een duidelijk, vooraf overeengekomen budgettair kader.

De ondertekening van de protocolovereenkomst voor de restauratie van de Sint-Gummaruskerk door Vlaams minister Dirk Van Mechelen en burgemeester Marleen Vanderpoorten, maakt het nu mogelijk om de volledige restauratie tegen 2020 te realiseren.

Uiterlijk eind januari 2007 wordt een uitgebreide en gedetailleerde meerjarenplanning aan de Vlaamse overheid voorgelegd. Deze meerjarenplanning voor de begroting 2008-2020 maakt het mogelijk dat de nodige kredieten in de Vlaamse begroting kunnen ingeschreven worden. Gemiddeld gaat het om een jaarlijks bedrag van 460.000 euro voor de Vlaamse overheid.

De eigenlijke premietoekenning gebeurt telkens op basis van het specifieke deeldossier dat voor het desbetreffende jaar wordt voorzien. Deze manier van werken laat toe de restauratie binnen de geplande termijnen te realiseren.

Voor het jaar 2007 geldt er nog een overgangsmaatregel. Voor de derde restauratiefase werd vroeger reeds een concreet dossiers ingediend. Het betreft de restauratie van de daken van de kooromgang en de demontage, documentatie en stockage van historisch gebrandschilderde glas-in-lood ramen. Het aandeel van de Vlaams gewest bedraagt hier nagenoeg 1,8 miljoen euro. Dit dossier zal binnen de gewone programmatie 2007 worden gehonoreerd.

De protocolovereenkomst wordt afgesloten voor de periode 2008-2012.


------------------------------
Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren

Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be