Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
122 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(vragen binnengekomen op 4 oktober 2006)

Afgelopen zondag 1 oktober werd in het stadion Galgenwaard de competitie-wedstrijd FC Utrecht - Ajax gespeeld. Voor het derde jaar op een rij werd dit sportieve evenement verstoord door ongewenste spreekkoren, die dit keer voornamelijk gericht tegen de scheidsrechter en, in mindere mate, tegen de Utrechtse Ajax-speler Wesley Sneijder.
De gemeenteraadsfractie van D66 betreurt dit grove incident in hoge mate en stelt vast dat het zich helaas voor de derde keer genoodzaakt ziet om schriftelijke vragen over dit onderwerp te stellen.
D66 steunt het beleid van het College om ter stimulering van de breedtesport, grote topsport evenementen naar de stad Utrecht te halen.
Naar de mening van D66 als dit soort incidenten met regelmaat plaats vinden, zullen de organisatoren op den duur toch naar een andere stad uitwijken. Ook al kan de stad kwalitatief hoogwaardige sportaccommodaties aanbieden voor een evenement en alle mogelijke medewerking op logistiek, publicitair en ander terrein verlenen, bijdragen aan de financiering en dergelijke.
Dit is een ernstige zaak.
Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:

1. Deelt het college de mening van D66 dat dit soort incidenten ernstige gevolgen kunnen hebben zoals wat betreft het aantrekken van grote sportevenementen naar Utrecht?
2. Uit de beantwoording van eerdere vragen over dit onderwerp die door D66 gesteld werden, blijkt dat voor een wedstrijd met een hoog risico van tevoren overleg plaats vindt met de 'driehoek' waarin het te volgen beleid wordt vastgesteld.

Heeft zo'n overleg voor de wedstrijd van plaatsgevonden en welke beleidslijn is toen vastgesteld, en is dit metterdaad opgevolgd?
3. Volgens het lokale convenant handhaven de stewards van FC Utrecht de orde in het stadion en is de politie buiten het stadion aanwezig. Deze kan echter wel ter assistentie worden ingeroepen als de zaak uit de hand loopt en de openbare orde op ernstige wijze wordt verstoord.

Waarom is de buiten het stadion aanwezige politie niet ter assistentie ingeroepen toen de spreekkoren begonnen?
4. De scheidsrechter kan de wedstrijd stil leggen. Deze heeft dat niet gedaan. Volgens een woordvoerder van de KNVB kunnen ook de gemeente (de burgemeester) en de politie de wedstrijd stil leggen. Zeker als er strafbare feiten worden begaan.

Waarom is dit niet gebeurd?
5. Ook andere acties om de spreekkoren tegen te gaan kunnen worden uitgevoerd, zoals een oproep om daarmee te stoppen.

Zijn deze acties overwogen en zo ja, waarom zijn ze niet uitgevoerd?
6. In het stadion zijn camera's aanwezig.

Gaat het college er in de driehoek op aandringen de beelden te gebruiken om de raddraaiers op te sporen en te vervolgen?
7. Is het college bereid om toe te zeggen dat bij een toekomstige, onverhoopte herhaling van een dergelijke verstoring van de openbare orde actief en effectief op te treden om trachten dit soort spreekkoren te stoppen?
8. Dit incident is helaas breed uitgemeten in de media.

Is het college bereid om extra communicatieve inspanningen te plegen om organisatoren van sportieve evenementen en het brede publiek duidelijk te maken dat dit soort incidenten niet representatief zijn voor het sportieve klimaat in Utrecht en het Utrechtse sportpubliek?


---- --