Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
123 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(vragen binnengekomen op 4 oktober 2006)


Op 1 oktober liep de termijn af waarop minister Verdonk van vreemdelingenzaken alle asieldossier afgehandeld zou hebben.
Zoals ook al uit schriftelijke vragen van de PvdA blijkt lijkt dit voor een fors aantal dossiers nog niet het geval te zijn. In het AZC in Utrecht zijn blijkens deze vragen nog een aantal asielzoekers aanwezig die onder de oude regeling vallen.
D66 heeft het ernstige vermoeden dat ook elders in het land zich ook nog mensen bevinden die onder de oude regeling vallen en waarvan het dossier nog niet volledig is behandeld. Zij hebben dus ook nog geen uitsluitsel over hun status.
Naar de mening van D66 is het reëel te vermoeden dat een deel van hen alsnog een afwijzing krijgt. Het gaat hierbij om mensen die al jaren in ons land verblijven, en ook geen werkelijke mogelijkheid op terugkeer naar het eigen land hebben.
De praktijk leert dat deze mensen dan in de illegaliteit terechtkomen, daarin vaak de grote steden en dus ook Utrecht opzoeken.
Dit levert dan naar de mening van D66 niet alleen meer menselijk drama op, ook zal een groter beroep worden gedaan op de Utrechtse voorzieningen die voor deze doelgroep in het leven geroepen zijn. Dit zal ook zeker extra kosten met zich mee brengen.
D66 is van mening dat het hier om een typisch grote steden probleem gaat, wat het meest effectief in G4 verband dient te worden aangepakt.

Dit brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het college bereid om contact te zoeken met de andere Grote Steden (G4) om gezamenlijk druk uit te oefenen om te komen tot een generaal pardon, zoals ook de PvdA ook al voorstelt.?
2. Is het college bereid om indien de minister onverhoopt niet zou besluiten tot een generaal pardon, de extra kosten bij de minister te declareren?

Op die manier wordt helder welke gevolgen het beleid van de minister heeft voor de gemeente Utrecht. Ook wordt hopelijk een financiële bijdrage van de minister verkregen zodat wij deze 'extra' illegaal gemaakten op humane wijze kunnen opvangen.


---- --