Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-526       |
|                                            |Arnhem|4 oktober 2006 |
|                                            |,     |               |
Viking-project WINT INNOVATIE AWARD VEILIGHEID 2006

Het hoogwaterproject VIKING is uitgeroepen tot het meest innovatieve veiligheidsproject. Vanmiddag heeft Annelore Roelofs directeur Brandweer van het ministerie van Binnenlandse Zaken de prijs overhandigd aan Bas Overmars van de provincie Gelderland, de projectleider van VIKING. Dat gebeurde op de Slotconferentie van het Nationaal Congres Rampenbestrijding en Crisisbeheersing in Rotterdam.

"Geweldig blij", is Harry Keereweer, Gelders gedeputeerde en voorzitter van de Stuurgroep VikingVIKING. "Blij met deze erkenning en blij met de impuls die de prijs zal geven aan het veiligheidsbeleid in de regio. Het programma VIKING maakt bestuurders bewuster van overstromingsrisico's. Daardoor hechten zij ook meer belang aan communicatie met burgers over overstromingsrisico's. Dat komt de veiligheid ten goede."

Behalve VIKING waren een politie-attenderingssysteem genomineerd van de Regiopolitie Groningen en V-info, een mobiel informatiesysteem waarbij hulpverleners op locatie toegang hebben tot allerlei informatiebestanden.

De drie zijn geselecteerd uit de 26 innovatieve veiligheidsprojecten die de eerste selectieronde overleefden.

Project VikingVIKING verbetert de informatievoorziening tijdens hoogwater voor overheden, waterschappen en hulpverleners in Nordrhein-Westfalen en Gelderland. Draaiboeken en communicatiesystemen voor rampenbestrijding sluiten door VikingVIKING voortaan beternaadloos op elkaar aan. Daarnaast kan door het uitwisselen van informatie met Duitsland en de partners worden voorspeld hoe waterstanden en de situatie van de dijken zich gaan ontwikkelen. Zo kan pvoor alleer dijkringen een overzicht worden gegeven van dealle mogelijke overstromingsscenario's. Een besluit tot evacueren wordt daardoor ondersteund door berekende voorspellingen. Ook wanneer een ramp zich voordoet, ondersteunt VikingVIKING de feitelijke bestrijding en hulpverlening. In het programma wordt aandacht geschonken aan samenwerking, gebruik, opleiding en benodigde training om hiermee te leren omgaan. Hiervoor zijn in novemberoktober 2005 en mei 2006 al grote, zelfs landgrensoverschrijdende oefeningen gehouden. VIKING wordt voor vijftig procent medegefinancierd door het EU-programma Interreg IIIA voor het Euregio Rijn-Waalgebied.

De Innovatieraad zegt dat Viking VIKING 'zal leiden tot een aanzienlijke verbetering in de afhandeling van Hoog Water situaties in Gelderland en later in heel Nederland'. Daarmee voldoet het aan een belangrijk beoordelingsciterium: het project kan vertaald worden naar andere regio's, disciplines of (andere) multidisciplinaire toepassingen. De Innovatieraad is een onafhankelijke raad met vijftien prominenten uit de veiligheidswereld, onder wie Ben Ale, hoogleraar rampencoördinatie aan de TU in Delft. De raad ondersteunt initiatieven voor verandering en innovatie op het gebied van veiligheid. Bij de jurering is de raad bijgestaan door een Adviesraad met zestien experts uit het veld.



Provincie Gelderland