Project Gemeente Westland

Nederland
Meer geld voor Greenports in Nederland
Publicatiedatum: 04-10-2006

In de rijksbegroting is er geld beschikbaar voor de forse investeringen die de glastuinbouw de komende jaren moet doen in innovatieve energiesystemen. In de jaren 2007, 2008 en 2009 wordt telkens 35 miljoen op de LNV begroting vrijgemaakt om de glastuinbouw te ondersteunen bij de (gedeeltelijke) overstap naar niet fossiele brandstoffen.
Verder is voor de glastuinbouw nog in een aantal fiscale maatregelen voorzien.

Over de 105 miljoen euro voor bedrijven is burgemeester Van der Tak, voorzitter van het landelijke Platform Greenports Nederland, helder: Op deze manier wordt aandacht gegeven aan het belang van de glastuinbouw, maar we hadden gerekend op een robuuster bedrag. Samen met LTO Glaskracht werkt Van der Tak aan een regeling waardoor alle kassen onbeperkt tot de restwaarde kunnen worden afgeschreven. Hierdoor zou er niet 105, maar circa 150 miljoen euro beschikbaar komen voor energiebesparende investeringen en projecten.

In totaliteit is in de rijksbegroting 2007 in de begrotingsstaat van het Fonds Economische Structuurversterking een extra bedrag van 250 miljoen euro opgenomen voor de periode 2007-2010. Voor de Greenports is in principe daaruit een bedrag van circa 45 miljoen euro beschikbaar.

Onder meer het project Zuid-Hollands glasdistrict kan ingediend worden voor de procedure met betrekking tot de bestemming van de FES middelen voor genoemde periode. De inzet van de Greenport Westland/Oostland is gericht op een drietal projecten:

- Het gebiedsgericht herstructureringsproject Boomawatering;
- Gebiedspilot(s) 4 B waterproject (bergen, bufferen, bereiden en begieten);

- Waterproject Overbuurtsche polder.

Van der Tak is te spreken over dit bedrag voor de Greenports: Ik beschouw het als erkenning van het belang van de Greenports. Ik vertrouw erop dat ook naar de toekomst toe het belang van de Greenports blijvend zal worden ondersteund.