Gemeente Ede

nummer 200 / Ede, 4 oktober 2006

College van B en W besluit na onderzoek:
Geen verkoop broodjes na 03.00 uur op Museumplein

Horecaondernemers op het Museumplein in Ede die vrijdag- en zaterdagnacht broodjes willen verkopen, mogen dat doen tot 03.00 uur. Dat betekent dat de sluitingstijd van horecabedrijven niet met een uur wordt verlengd voor de verkoop van broodjes. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op basis van een onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek onder belanghebbenden vormde het verzoek van een horecabedrijf dat ook broodjes verkoopt om vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer open te blijven, tot 04.00 uur. De ondernemer wil dit omdat het in en voor zijn bedrijf nu regelmatig onrustig is omdat veel mensen voor ze naar huis willen, graag nog een broodje willen eten.

Geen voorstander
Politie, Vereniging Horeca Belangen Ede-Centrum, taxiondernemers (inclusief de Borrelbus) en portiers zijn geen voorstander van langere openingstijden voor de verkoop van broodjes.
Zij vrezen meer overlast.
Van de geënquêteerde omwonenden is 53 procent het oneens om horecabedrijven op het Museumplein een uur langer voor dit doel te openen.
Van de cafés en restaurants is de helft het eens. Navraag in Zwolle, Deurne en Helmond leert dat die gemeenten een verlenging van de sluitingstijden van de droge horeca niet als positief ervaren.

Onrust vermijden
Overigens is het uur langer openhouden van horecabedrijven voor de verkoop van broodjes ook in strijd met de doelstelling om uitgaanspubliek na 03.00 zo snel mogelijk van het Museumplein te krijgen om onrust zoveel mogelijk te vermijden. Alle partijen onderschrijven deze doelstelling.

Op dit moment is er op het Museumplein geen enkel horecabedrijf dat precies voldoet aan de definitie van een broodjeszaak, waar geen alcohol mag worden geschonken. Het horecabedrijf dat het verzoek om verlenging heeft ingediend, is een restaurant dat overwegend maaltijden serveert en alcohol schenkt en nu tussen 03.00 en 04.00 uur alleen broodjes zou willen verkopen, maar waarvoor dus geen toestemming komt.

Alle horecabedrijven mogen overigens broodjes verkopen, mits zij voldoen aan alle wettelijke eisen en alle benodigde vergunningen bezitten.

Nadere informatie bij Henk Faas, communicatie adviseur burgemeester (0318) 68 01 38 / 06 52 48 05 28 / henk.faas@ede.nl

Laatste wijziging: 04-10-2006