Partij van de Arbeid


Den Haag, 04 oktober 2006


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie


over het gevangennemen van mensen door de NAVO in Afghanistan alsmede over de 80 a 90 duizend ontheemden als gevolg van de gevechten.


1) Bent u op de hoogte van de zorgen die Human Rights Watch (HRM) heeft uitgesproken over het feit dat er door de NAVO in Afghanistan alleen wordt gesproken over de doden die als gevolg van gevechten vallen en nooit over de gevangenen die daarbij genomen worden?


2) Klopt de aanname dat er geen gevangenen door de NAVO-troepen zijn genomen? Zo niet, om hoeveel gevangenen gaat dit? Deelt u de analyse van HRM dat het op z'n minst opmerkelijk is dat er bij deze gevechten geen gevangen lijken te worden genomen? Kunt u verklaren waarom dat zo is?


3) Bent u het met mij eens dat het van het grootst mogelijke belang is dat de NAVO openheid van zaken geeft op het gebied van eventuele gevangen? Bent u tevens van mening dat de NAVO ook melding zou moeten maken van gevangenen die eventueel door de Afghaanse autoriteiten gevangen zijn genomen in het kader van samen met ISAF uitgevoerde operaties?


4. Bent u tevens op de hoogte van het rapport van de UNCHR waarin gesproken wordt van totaal 80 a 90 duizend ontheemden als gevolg van het conflict in Helmand, Kandahar en Uruzgan waarbij het totale aantal ontheemden in de regio is opgelopen tot circa 200.000? Bent u op de hoogte van het feit dat slecht eenderde van de ontheemden humanitaire hulp hebben ontvangen? Hoe is dit mogelijk en wat gaat u eraan doen?


5. In hoeveel gevallen is er schadevergoeding door ISAF aangeboden en gegeven aan deze ontheemden als gevolg van de NAVO-gevechten?
In hoeverre denkt u dat dergelijke grote groepen ontheemden als gevolg van de gevechten een grote terugslag kan betekenen als het gaat om het winnen van de 'hearts en minds' van de lokale bevolking?
Geeft dit voor u aanleiding te pleiten voor een NAVO-strategie die direct met dit probleem rekening houdt?


6. Bent u bereidt om deze vragen op een zo korte mogelijke termijn te beantwoorden?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Uitzending Netwerk, ma 2 okt. 2006

BBC News, 'Afghan clashes displace thousand', woe 4 oktober.