Unie KBO in de bres voor arme ouderen via administratieve thuiszorg

Unie kbo

De Unie KBO, met zo'n 300.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, is verontrust over de zwakke financiële positie van een groeiend aantal ouderen.Volgens gegevens van het NIBUD heeft dit ook te maken met de ingewikkelde administratieve rompslomp zodra ouderen gebruik moeten maken van financiële regelingen zoals de zorg en huurtoeslag. Ook zijn vele ouderen niet meer in staat hun financiële administratie op orde te houden.

De Unie KBO houdt daarom momenteel een grootschalig onderzoek onder haar leden naar de behoefte aan administratieve ondersteuning. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat veel ouderen hun rechten onderbenutten en hierdoor verzuimen hun financiële positie aanzienlijk te verbeteren. Daarnaast is ook gebleken dat ouderen lang niet altijd een beroep kunnen of willen doen op hun kinderen of andere familieleden.

Om de leefomstandigheden van deze ouderen te verbeteren wil de Unie KBO een speciaal landelijk netwerk van enkele duizenden oudere vrijwillige dienstverleners ontwikkelen, die bij ouderen aan huis administratieve thuiszorg gaan verlenen. Inmiddels heeft de Unie KBO contact gelegd met het Nationaal Fonds Ouderenhulp om de krachten op dit terrein te bundelen.


------