GroenLinks

Mensen zijn zelf baas over eigen identiteit en nationaliteit

4 oktober 2006

Minister haalt voortdurend integratie en nationaliteit door elkaar, zo betoogt Naïma Azough vandaag in het debat over de wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Voor GroenLinks is het helder: identiteit is geen staatszaak. Daarom mogen mensen zelf weten of ze een enkele of dubbele nationaliteit willen.

Vandaag behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarin Nederlanders met een dubbele nationaliteit gedwongen worden alles in het werk te stellen de buitenlandse nationaliteit kwijt te raken. Maar met deze wetswijziging kan de overheid personen met een dubbele nationaliteit de Nederlandse nationaliteit ontnemen wegens staatsgevaarlijke activiteiten, als bijvoorbeeld terrorisme.

GroenLinks is het niet met dit voorstel eens. Deze week bleek nog dat Iraanse Nederlanders het best geïntegreerd zijn: zij hebben allen twee paspoorten. Minister Verdonk stelt onterecht dat er een direct verband bestaat tussen nationaliteit en integratie. Volgens de minister wordt je meer Nederlander en integreer je beter als je gedwongen wordt afstand te nemen van de nationaliteit van je herkomstland. Oftewel: mensen met een dubbele nationaliteit kunnen geen volwaardig geïntegreerde Nederlanders zijn, ondanks dat zij bijvoorbeeld al een naturalisatietoets hebben afgelegd. GroenLinks vindt het onjuist dat een overheid oplegt wat je bent en wat je je zou moeten voelen. Wie vindt dat bijvoorbeeld de Marokkaanse overheid personen dit niet op mag leggen, moet het ermee eens zijn dat de Nederlandse overheid dat ook niet mag doen. Ook vindt GroenLinks dat de minister overheden meer moet aanspreken als ze hun onderdanen verbieden de nationaliteit op te geven.

De minister stelt ook dat het Nederlanderschap een exclusief karakter en een grotere waarde krijgt, wanneer mensen hun andere nationaliteit af moeten zweren. Het wordt dan als het ware de hoofdprijs. Maar GroenLinks vraagt zich af wat dit dan moet zeggen over mensen die noodgedwongen een dubbele nationaliteit hebben? Is het Nederlanderschap voor hen dan een troostprijs? Of is hun Nederlanderschap dan minderwaardig?

GroenLinks wil dat migrantenkinderen die in Nederland geboren worden, van rechtswege de Nederlandse nationaliteit krijgen. Daartoe heeft GroenLinks vandaag een amendement ingediend. Want het is een belangrijk signaal dat kinderen die in Nederland geboren zijn ook in Nederland thuishoren.

Verder wil GroenLinks dat het onmogelijk wordt gemaakt dat genaturaliseerde mensen van de één op de andere dag hun Nederlandse nationaliteit kunnen verliezen, omdat ze hebben gelogen over hun persoonsgegevens. Daarom heeft Naïma Azough een amendement ingediend dat stelt dat zo'n beslissing pas na een zorgvuldige procedure genomen kan worden. De minister zou naar aanleiding van het debat over de nationaliteit van Hirsi Ali met een brief komen over een wijziging van artikel 14 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Dit amendement dient ertoe deze belofte in te lossen.

Naïma Azough

«