GroenLinks

Turkse entrepreneurs op stagebezoek bij Joost Lagendijk

4 oktober 2006

Twee jonge Turkse entrepreneurs liepen op 3 oktober een dagje mee GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. Omer Ceylan en Isinsu Atalay vielen met hun neus in de boter, want het was precies een jaar geleden dat de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU zijn begonnen.

De ochtend begon daarom met een internationale conferentie van de denktank European Policy Center. Joost Lagendijk ging in debat met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gül en Jack Straw, tegenwoordig voorzitter van het Britse Lagerhuis, maar vooral bekend als de vroegere minister van Buitenlandse Zaken onder Tony Blair. Ook woonde Omer en Isinsu de vergadering van de commissie Buitenlandse Zaken bij.

Omer Ceylan is milieu-ingenieur en werkzaam bij een non-profit organisatiebureau in Boedapest, dat advies geeft over EU-regelgeving. Omer: "Ik volg het Europees Parlement dagelijks in mijn werk, maar dat is meer theoretisch van aard. De berichtgeving in de media over Turkse toetreding tot de EU en milieuwetgeving is vaak erg oppervlakkig. Uit mijn gesprekken met Joost Lagendijk heb ik hierover inhoudelijk een beter beeld gekregen."

joost-stagiairs

Isinsu Atalay is onderzoeker en EU-programmacoördinator van de Dokuz Eylul Universiteit in Izmir. Isinsu: "Ik wilde graag met eigen ogen zien hoe het in het Europees Parlement eraan toegaat. Het is lastig om op afstand grip te krijgen op het werk van een europarlementariër. Ik heb hier nu van de atmosfeer mogen proeven. Een unieke kans, want zo gemakkelijk kom je niet in contact met een lid van het Europees Parlement."

Know-How-Transfer project
Het stagebezoek kwam voort uit een project van JCI (Junior Chamber International) die onderling contact tussen parlementsleden en toekomstige leiders en ondernemers wil stimuleren. Het Know-How-Transfer project heeft als doel: het vergroten van kennis over Europa en het wegnemen van vooroordelen en misverstanden over Europa door direct contact leden van het Europees Parlement.

Zie ook:

* website Junior Chamber International

«