Gemeente Lelystad


Masterplan renovatie en groot onderhoud stadhuis

Alweer 23 jaar geleden, in 1983, is het stadhuis van Lelystad in gebruik genomen als bestuurscentrum van de stad. Er zijn nu vele aanleidingen, de huisvesting van de gemeente aan te passen en t verbeteren.

Aanpassingen

Het stadhuis is de belangrijkste huisvestingslocatie van de gemeentelijke organisatie. In de loop van de jaren zijn er al diverse kleine aanpassingen in en aan het gebouw geweest. Noodzakelijk nu zijn aanpassingen in verband met brandveiligheid, asbestsanering en voorkomen van legionella, de zogenoemde BAL-maatregelen. Daaraan is gekoppeld het noodzakelijk renoveren en vervangen van de verouderde installaties.

Bibliotheek

Groei en verplaatsing van de bibliotheek, samen met de realisatie van de nieuwe West-entree van het stadhuis (stationszijde). Hierin is een samenhang met de effecten van de ontwikkeling van het Dukaatplein op het stadhuis, door de komst van een winkelstrook. Ook stoot de gemeente de dependance aan de Schans af. Dit betekent dat deze medewerkers in het stadhuis moeten worden gehuisvest, op de plaats van de huidige bibliotheek.

Functionaliteit

De contacten met en binding aan de lokale politiek spelen zich hoofdzakelijk af in het stadhuis. Daarnaast is de één loket gedachte het uitgangspunt bij de visie uit De Burger Centraal. Om zowel de organisatie als het bestuur optimaal te laten functioneren te behoeve van de burger, dient de huisvesting in het stadhuis te worden verbeterd.

Fasering

De operatie wordt uitgevoerd in fasen. Eerst worden de werkzaamheden uitgevoerd die geen uitstel dulden, als gevolg van veroudering, noodzakelijke vervanging en realisatie van het deelplan Wisselplein, onderdeel van het Masterplan Stadshart. De genoemde argumenten zijn met name van toepassing op de vloeretage en de 1e verdieping.

Renovatie versus nieuwbouw

Renovatie is financieel verantwoord ten opzichte van nieuwbouw, daar nieuwbouw een investering vergt die twee keer zo hoog is als bij renovatie. Verder zouden alle medewerkers voor een lange tijd elders in de stad moeten worden gehuisvest. Gezien de aantallen leidt dit tot grote problemen.

Authentiek gebouw

Bovendien is het stadhuis een authentiek gebouw, dat verbonden is met de historie van de stad. Verder is in de planning en bestaande contracten ten aanzien van de ontwikkeling van het Stadshart geen rekening gehouden met een grootscheepse operatie als de sloop en nieuwbouw van het stadhuis.

Kosten

De kosten van de 1e fase van deze operatie bedragen 11,6 miljoen. In deze bedragen zijn incidentele en structurele investeringen opgenomen. Een belangrijk deel wordt gefinancierd uit bestaande en al gereserveerde middelen. Of en op welke wijze met betrekking tot het aanpassen van de kantoren vanaf de 2e tot en met de 5e etage zaken kunnen worden gerealiseerd zal nog nader worden uitgezocht.
---