Projectorganisatie Maasvlakte 2


Tweede Kamer akkoord met herstel PKB deel 3 (2006)

Havenbedrijf Rotterdam N.V.
"Weergave van het Notaoverleg Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR)"
3 oktober 2006

De Tweede Kamer heeft definitief ingestemd met de uitvoering van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Tijdens het notaoverleg van maandag 2 oktober gaven de aanwezige fracties van CDA, VVD, PvdA, LPF en SGP steun aan de herstelde PKB Deel 3. Ook keurden zij de eerder gemaakte afspraken van het Bestuursakkoord (2004) en de Uitwerkingsovereenkomsten (2005) goed. Met de uitgesproken steun van de Tweede kamer en de al eerder gegeven steun van de regio en de maatschappelijke organisaties (OMP) kent de aanleg van Maasvlakte 2 een breed draagvlak.

In het debat werd vooral aandacht gevraagd voor de natuurcompensatie, en met name voor de gevolgen van het Zeereservaat. Ook de aanpak luchtkwaliteit was een belangrijk bespreekpunt. Ten aanzien van het Zeereservaat heeft de Minister toegezegd dat zij zich inspant om de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Zo zal de beschermde zone rondom de zeehondenpopulatie op de platen kleiner kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Ook zegde de Minister toe dat zij contact opneemt met haar collega van LNV om ervoor te zorgen dat - bij het in november aanstaande te nemen Aanwijzingsbesluit voor de Voordelta - sprake is van realistische instandhoudingsdoelen. Aangezien het zeereservaat nadelig kan uitpakken voor de regio gaf de Minister aan dat zij een aantal maatregelen zal treffen om de toeristisch-recreatieve sector in de regio te versterken. Concreet noemde zij het volgende:

* Verkenning naar de mogelijkheid van een doorlaat in de Brouwersdam;

* Investeren in de uitwerking en uitvoering van het programma zoals aangekondigd in "Kracht van de Delta";

* Planstudie naar de aanpak van de bergingscapaciteit in het Volkerak-Zoommeer, mede in relatie tot de blauwalgenproblematiek;
* Stimuleringsregeling / ontwikkelingsfonds voor de sectoren die nadeel ondervinden: met name toeristisch-recreatieve sector en visserij (indicatieve omvang: EUR 10-12 miljoen).

Wat betreft de luchtkwaliteit heeft de Minister aangegeven dat zij ervan uitgaat dat de Rotterdamse haven zelf al het mogelijke doet om tot een duurzame inrichting van de Tweede Maasvlakte te komen. Een brongerichte aanpak is het meest effectief. Het rijksbeleid (inmiddels is er door dit Kabinet meer dan 1 miljard euro voor beschikbaar gesteld) is daar dan ook op gericht. Het Rijk zal met de regio een overeenkomst sluiten waarin de aanpak verder wordt geregeld (afdwingbaar voor burgers). Twee amenderende moties van de SGP fractie
- gericht op duurzaamheid - zijn ter plekke door de Minister overgenomen en worden in de PKB verwerkt.

De fracties van PvdA, CDA en LPF ondersteunden het voorstel de harde zeewering van Maasvlakte 2 in één keer aan te leggen omdat dit zowel voor het milieu als financieel aantrekkelijk is. Eerder was voorgesteld de zeewering gefaseerd aan te leggen, al naar gelang de behoefte van bedrijven. De minister zegde toe de PKB op dit punt te wijzigen. Tevens gaf zij op verzoek van de Kamer aan dat de ontsluiting van Maasvlakte 2 voor binnenvaart en spoor wordt verbeterd. Hierdoor ontstaat een groter gebruik van deze vervoersmiddelen met als positief resultaat een verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving.

De Minister heeft toegezegd zich in te zetten om de voor PMR en Maasvlakte 2 nog nodige vervolgprocedures van gemeenten en provincies te versnellen, zodat in 2013 de eerste containers op Maasvlakte 2 kunnen worden ontvangen.

Op 10 oktober vindt de eindstemming in de Tweede Kamer plaats over de PKB. Bij instemming zijn ook direct Bestuursakkoord en de uitwerkingsovereenkomsten voor de drie PMR deelprojecten (landaanwinning, 750 hectare natuur- en recreatie en de leefbaarheids- en intensiveringsprojecten in Bestaand Rotterdams Gebied) bekrachtigd. Na instemming van de Tweede en Eerste Kamer wordt een regeringsbesluit PKB deel 4 genomen en gaat de uitvoering PMR van start.