Algemene Onderwijsbond

Gezamenlijk persbericht van dagblad Trouw, het Instituut voor Nationale Onderwijspromotie, Giralis en de Algemene Onderwijsbond

Olivier Huisman, Marien Golverdingen, Martijn Deleij en Marjolein Rompa meest talentvolle starters in het onderwijs

Den Haag 4 oktober - Olivier Huisman van de pabo van de Haagse Hogeschool is vandaag vanwege zijn innovatieve aanpak van taalonderwijs in groep drie uitverkoren tot winnaar van de Trouw Talent Prijs 2006 in de categorie basisonderwijs. Marien Golverdingen won de prijs voor zijn project met mini-ondernemingen voor vmbo scholen. Hij studeerde aan de lerarenopleiding voortgezet onderwijs op de Driestar in Gouda. Martijn Deleij en Marjolein Rompa kregen de speciale Straksvoordeklas-prijs van de Algemene Onderwijsbond omdat zij hun collega's op de pabo Avans in Breda intensief hebben betrokken bij een project over cyberpesten.

In het provinciehuis in Den Haag zijn vanmiddag de prijzen voor de meest talentvolle afgestudeerden van lerarenopleidingen uitgereikt door staatssecretaris Bruno Bruins. Het jaarlijkse evenement is een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie en wordt medemogelijk gemaakt door het dagblad Trouw, onderwijsadviesbureau Giralis-partners in onderwijs en de Algemene Onderwijsbond. Met de prijs willen de organisaties de beste afstudeeropdrachten van studenten op lerarenopleidingen belonen en laten zien dat de opleidingen vol zitten met talent. Dit jaar waren er weer meer inzendingen, veertien van pabo-studenten en twaalf van de lerarenopleidingen voorgezet onderwijs (hbo en academisch).

De Trouw Talentprijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro, een bronzen trofee, een jaarabonnement op Trouw en een jaar lidmaatschap van de AOb. De Straksvoordeklas-prijs bestaat uit een weekend in een Bilderberg-hotel en een jaar gratis lidmaatschap.

Een korte impressie uit de jury-beoordeling:

Trouw Talent Prijs 1e prijs pabo:
Olivier Huisman (pabo Haagse Hogeschool) werd met zijn afstudeer-project Levende Letters uitverkoren door de jury omdat hij voor een bijzondere combinatie maakte van schrijven, woordenschat en handvaardigheid. Met klei-animaties was zijn groep drie op de openbare basisschool Anne Frank in Den Haag intensief bezig met taal. "Zijn werk is innovatief en hij straalt beroepstrots en passie uit", concludeerde de jury. "Een echt onderwijsmens."

Trouw Talent Prijs 1e prijs lerarenopleiding voortgezet onderwijs Marien Golverdingen (Hogeschool Driestar educatief, tweedegraads opleiding) startte tijdens zijn afstudeerstage met vmbo-leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke een eigen bedrijf. Het inzetten van mini-ondernemingen gebeurt vaak in het mbo, maar zelden in het vmbo. "Hij heeft daar met zijn learning company uitzonderlijk pionierswerk verricht", oordeelde de jury.

Straksvoordeklas-prijs
Martijn Deleij en Marjolein Rompa ontvingen de speciale Starksvoordeklas-prijs voor hun project over cyberpesten. Met name de wijze waarop zij hun collega's bij het project betrokken was voor de jury reden om het tweetal te belonen.



Algemene Onderwijsbond