VVD


4-10-2006

Zsolt Szabo: Stemmachines per direct beter beveiligen

De VVD heeft samen met CDA en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over de beveiliging van de stemmachines die bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande zullen worden gebruikt.

Uit een onderzoek van het TV programma 1 Vandaag blijkt dat de stemmachines relatief makkelijk te kraken zijn en dat het mogelijk ook schort aan de fysieke beveiliging van de machines bij de gemeenten. `Indien de feiten van 1 Vandaag kloppen zal de minister per direct maatregelen moeten nemen om aan deze situatie een einde te maken', zegt Zsolt Szabo woordvoerder ICT. 'Tot nu toe hebben we vanuit het ministerie begrepen dat er geen problemen waren met de veiligheid van de software maar als blijkt dat de uitslag te manipuleren valt en stemmachines niet goed zijn opgeborgen, kan dit de geloofwaardigheid van het stemproces negatief beïnvloeden en dat moet worden voorkomen, concludeert Szabo.

Kamervragen


1. Bent u bekend met de TV uitzending van 1 Vandaag over de beveiliging van stemmachines?


2. Is het juist dat een gemeente een stemmachine heeft overhandigd aan de medewerkers van 1 Vandaag? Kunt u tevens aangeven of die gemeente hiermee de wet heeft overtreden?


3. Kunt u aangeven welke procedures er zijn om dit te voorkomen?


4. Is de constatering juist in de reportage van 1 Vandaag dat meerdere gemeenten niet aan de gestelde beveiligingseisen voldoen? Zo ja, welke beleidsmaatregelen treft u om wel aan die eisen te voldoen?


5. Is de constatering juist dat doordat de beveiliging van stemmachines niet voldoet aan de gestelde eisen, kwaadwillende personen onopgemerkt binnen de opslagplaatsen voor stemmachines danwel tijdens transport, installatie en gebruik op de verkiezingsdag zelf, de software van de machines kunnen manipuleren? Zo ja, welke maatregelen dienen of zijn er reeds getroffen om tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november fraude op dit punt te voorkomen?

Woensdag 4 oktober 2006

Voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl of 070-318.29.14