Ingezonden persbericht


Amsterdam 04-10-06

Persbericht

Meesterkraak, woningen op Nieuwendijk na meer dan 10 jaar leegstand gekraakt.

Op zondag ochtend 1 oktober heeft kraakgroep Hawkeye de bovenwoningen van Nieuwendijk 80 en Nieuwezijds Armsteeg 2 gekraakt. De woningen zijn eigendom van Ferdinand Meester die de woningen meer dan 10 jaar heeft laten leegstaan en verkrotten. Eigenaar Meester en de gemeente Amsterdam hebben al die jaren niets voor nieuw gebruik ondernomen. Terwijl het alleen maar wachten was op een initiatief. De krakers hebben het initiatief genomen en gaan de verdiepingen nu geschikt maken voor bewoning.

De eigenaar van de bovenwoningen is Ferdinand Meester die zijn handel drijft vanaf de Kolkweg 62-64, een loodsencomplex op een industrieterrein vlak buiten Lelystad. Deze eigenaar heeft de hoek Nieuwendijk/ Nieuwezijds Armsteeg sinds 1987 in bezit. Daarvoor was de familie Meester de huurder van de verdiepingen. Het laatste gebruik was een porno-cinema die daar door de familie Meester tot eind jaren 80 werd geëxploiteerd. Daarnaast is Ferdinand Meester in 1997 door de gemeente, via een aanschrijving, gedwongen een nieuw dak op het toen al leegstaande pand te plaatsen, aangezien het oude dak ingestort was en enorme wateroverlast veroorzaakte.
Waarom de monumentale verdiepingen aan de Nieuwendijk door de eigenaar niet gebruikt worden en al jaren staan te rotten is vooralsnog een raadsel. Maar blijkbaar heeft Ferdinand Meester andere belangen dan de verdiepingen te renoveren en te laten bewonen zoals elke verantwoordelijke eigenaar zou doen.

De gemeente Amsterdam geeft elk jaar miljoenen euro's uit aan het geschikt maken van leegstaande ruimtes boven winkels voor bewoning. Deze projecten komen alleen helaas erg traag op gang. Daarnaast zijn deze projecten niet tot nauwelijks toegankelijk voor mensen met een smalle beurs zoals starters op de woningmarkt als jongeren en studenten. Op deze manier is het kraken van de verdiepingen voor kraakgroep Hawkeye de enige manier om een fatsoenlijk en betaalbaar dak boven het hoofd te krijgen en de leegstand de kop in te drukken.

Kraakgroep Hawkeye

Einde persbericht


---