Eprom Beloningsmonitor 2e kwartaal 2006: bruto loon stijgt half procent


DEN HAAG, 20061004 -- Het gemiddelde bruto loon is in het tweede kwartaal van 2006 gestegen met ruim 0,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. Het bruto salaris van economisch gerelateerde beroepen stijgt het meest.

Beloningsadviseur Loes de Cock:
"Eprom organisatie adviseurs publiceert elk kwartaal een beloningsmonitor waarin de vijf grootste stijgers en dalers worden aangegeven.
Deze lijst wordt aangevuld met verklaringen van de beloningsontwikkelingen.
De lijst van het tweede kwartaal van 2006 ziet er als volgt uit:

Stijgers en Dalers 2e kwartaal van 2006, ten opzichte van het 1e kwartaal van 2006.

Stijgers:
Beroepsgroep Stijging in %
Zakelijke administratie 6,3
Journalisten, PR en voorlichters 5,4
Commerci?le strategen 4,6
Distributiemedewerkers
(post en logistiek) 4,1
Financieel-economische strategen 3,5

Dalers:
Beroepsgroep Daling in %
Vermogensbeheer -13,2
Commerci?le verkoopmedewerkers -5,9
Facilitaire diensten -4,5
Personeelsadviseurs -3,9
Grafisch vormgevers -3,8

Deze cijfers blijken uit het continue marktonderzoek van de Eprom loonindex (www.loonindex.nl) waarbij circa 9500 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 2e kwartaal van 2006 zijn vergeleken met circa 13000 waarnemingen van feitelijk betaalde bruto salarissen in het 1e kwartaal van 2006".

Groeiende economie
De economische groei toont zich nog steeds in de loonstijging van het 2e kwartaal van 2006, echter meer gematigd. Het gemiddelde loon heeft zich ten opzichte van het 1e kwartaal ietwat gestagneerd. Dit zou deels kunnen worden verklaard door het enigszins aantrekken van starters op de arbeidsmarkt, waarvan het startsalaris doorgaans lager ligt. Vanuit de beloningspraktijk van Eprom zien we dat binnen de Financi?le en Commerci?le beroepen een verdeling is ontstaan van stijgers en dalers. Het meest overeind blijven de Commercieel strategen die de trekkers van de economie zijn. De lift van de gemiddelde salarissen bij vermogensbeheer die te zien was in het 1e kwartaal was een tijdelijke opleving. Blijkbaar is dit een sterk conjunctuurgevoelige beroepsgroep waarin geen vaste salarisafspraken worden gemaakt.

Sterke regio's
In relatie tot de salarisdaling van de vermogensbeheerders, is het interessant om naar de volgende door ons waargenomen regionale bewegingen te kijken.

. groei van de
Provincie gemiddelde beloning in %
Zeeland 6
Limburg 3,1
Overijssel 2,7
Drenthe 2,0
Utrecht 1,1
Noord-Holland 1,1
Gelderland 0
Noord-Brabant 0
Zuid-Holland -0,4
Flevoland -1,1
Friesland -2,4
Groningen -3,2
Bron: www.loonindex.nl

Hieruit zou je kunnen opmaken dat de economie gedreven beroepen zich vooral niet in de provincie Zeeland en Limburg bevinden. De salarissen in deze provincie laten een groei zien van -2,3% resp. -1,8% in het 1e kwartaal 2006 naar +6% resp. 3,1% in het 2e kwartaal.


Vermeende ICT-schaarste
In het 1e kwartaal van 2006 was er nog geen noemenswaardige stijging van salarissen in het arbeidsmarktsegment voor ICT-functies. In het 2e kwartaal lijkt er vooral een grotere vraag te zijn naar ICT managers en systeemontwikkelaars, waarbij er naar onze mening echter nog geen sprake is van schaarste (onze waarnemingen komt gemiddeld uit op 1,5%).

De berichten uit de media dat werknemers geen uitdaging zien in een baan bij de overheid, wordt bevestigd door de daling in de gemiddelde salarissen (onze waarnemingen tonen een daling van 2%). We houden in de gaten of het invoeren van prestatiebeloning het gewenste effect zal hebben op de concurrentiekracht van de overheid.


Eprom organisatie adviseurs
Wij zijn als organisatie adviseurs gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten wij ons op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie.
Wij bestaan sinds 1991, zijn gevestigd in Den Haag en werken voor:
- grote ondernemingen zoals KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van zestien adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl