APS: Minister Remkes lanceert nieuw topinstituut steden NICIS 27.09.2006 / 11:51 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nicis

Den Haag, 27 september. Op 4 oktober vindt in het Museon te Den Haag de officiële lancering van NICIS, het maatschappelijk topinstituut voor de steden door minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties plaats. Tijdens de bijeenkomst houdt professor Sir Peter Hall van de University College London tevens de Nationale Grote Stedenlezing 2006.

NICIS gaat kennis leveren om grootstedelijke problemen op te lossen. Het verenigt onderzoek, toepassing en verspreiding van de resultaten in één organisatie. Het kabinet steunt de komst van NICIS krachtig, ondermeer door de toekenning van een bedrag van 15 miljoen euro uit de aardgasbaten voor de periode tot 2011. Naast minister Remkes leveren ook andere kabinetsleden, waaronder minister Van der Hoeven van OCW, een bijdrage aan de bijeenkomst.

In de Nationale Grote Stedenlezing geeft Professor Sir Peter Hall van de University College London zijn visie op de invloed van de Europese en internationale context op onze grote steden. Wat zijn de keuzes waar steden voor staan om zich krachtig te ontwikkelen en om succesvol te blijven? Op welke terreinen weten we te weinig en is onderzoek noodzakelijk? Aansluitend op de Nationale Grote Stedenlezing debatteren de heer Opstelten (burgemeester Rotterdam), de heer Meijer (burgemeester Zwolle, voorzitter G27), mevrouw Vliegenthart (MBO-raad) en de heer Van Kempen (wetenschappelijk kwartiermaker NICIS) over de lezing van de heer Hall.

Highlights programma bijeenkomst

14.25 uur Nationale Grote Stedenlezing, door Sir Peter Hall 15.00 uur paneldiscussie
16.45 uur Meerwaarde NICIS voor de steden
toelichtingen door de ministers Van der Hoeven (OCW) en Winsemius (VROM). 17.00 uur Lancering NICIS
toespraak door minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties


Noot voor de redactie /