Amsterdam agendeert Noodoproep Infectieziekten

Bureau a tot z

Bureau A tot Z - Watertorenplein 2-B - 1051 PA Amsterdam
Amsterdam agendeert Noodoproep Infectieziekten

Morgen, woensdag 4 oktober 2006, zal in de Raadscommissie Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen van de gemeente Amsterdam de Noodoproep van Nizaar Makdoembaks worden besproken. De voormalig huisarts uit de Bijlmermeer te Amsterdam, publiceerde in februari van dit jaar zijn zorgen over het infectieziektenbestrijdingsbeleid in de hoofdstad. Naar zijn oordeel functioneert het systeem ondermaats en is er sprake van een tweedeling in de uitvoering. In zijn kritiek op het gemeentebestuur, de gemeenteraad en de GGD Amsterdam focust Makdoembaks op uitbraken van de infectieziekten TBC, Chlamydia (en HIV) en Legionella in de hoofdstad. Raadslid Peggy Burke (PvdA) heeft de Noodoproep op de agenda geplaatst.

Bedreiging van de volksgezondheid

Makdoembaks zag in zijn praktijk in Amsterdam Zuidoost vele patiënten met infectieziekten. In het belang van de volksgezondheid behandelde hij vele illegalen zonder ziektekostenverzekering. In zijn 70 pagina's tellende boekje 'Openbare Gezondheidszorg: bedreiging van de Volksgezondheid. Noodoproep Tweede Kamer: Regering dient in te grijpen in Amsterdam' maakt hij duidelijk dat het ineffectieve beleid ten aanzien van de gezondheidszorg eenvoudig kan leiden tot epidemieën in Nederland. Vele casussen uit zijn beroepspraktijk onderbouwen zijn analyse.

Legionella-uitbraak Amsterdam

Op de Noodoproep van Makdoembaks werd alleen in de media gereageerd. Door het gemeentebestuur en de regering werd de publicatie totnogtoe genegeerd. In de tussentijd zijn er Amsterdamse patiënten overleden aan de gevreesde veteranenziekte door de uitbraak in het TPG-Postgebouw en zijn er velen geïnfecteerd. Deze besmettingen waren te voorkomen geweest, vindt de medicus.
De Amsterdamse GGD had geen lijst met risicovolle, zogenaamde natte koeltorens beschikbaar en met behulp van Google Earth moest gezocht worden naar installaties op daken van gebouwen, terwijl de GGD Rotterdam en omstreken sinds 2001 wél het aantal koeltorens in de regio registreert en met vragenlijsten en steekproeven ook het onderhoud controleert.

Manifest

Reeds in februari schreef Makdoembaks zijn 'manifest' en zond het aan de Tweede Kamer. Makdoembaks is daarom blij dat raadslid Peggy Burke de ernst heeft ingezien van zijn studie en de Noodoproep op de agenda heeft geplaatst. 'Vooral ook het aantal gevallen van TBC, Chlamydia en HIV, maar ook Hepatitis B neemt toe en bedreigt daardoor de volksgezondheid. Vele mensen denken dat deze infectieziekten beperkt blijven tot een kleine groep mensen aan de rafelrand van de maatschappij. Maar niets is minder waar. Ze worden verspreid op markten, in bussen, in metro's en illegale bordelen,' aldus Makdoembaks. 'Ook de laatste worden frequent bezocht door autochtone Nederlanders. Daardoor loopt iedereen een gezondheidsrisico.'

Kritische studie

In zijn kritische studie naar infectieziekten in Amsterdam, toont Makdoembaks aan dat het overgrote deel van de migranten met TBC, HIV en Chlamydia hier in Amsterdam geïnfecteerd raken door het falend bron- en contactonderzoek van infectieziekten. 'De besmetting vindt zelden plaats tijdens bezoek van het land van herkomst, zoals de GGD beweert. Dit is de reden dat in onze hoofdstad TBC bijna 30 keer, HIV bijna 10 keer, en Chlamydia ongeveer 5 keer vaker voorkomt onder niet-westerse migranten dan onder autochtonen,' aldus Makdoembaks.
Ook worden patiënten met verschijnselen van TBC willens en wetens met een goedkope penicillinekuur gedurende 10 dagen behandeld in plaats van een behandeling met de duurdere tuberculostatica gedurende bijna 270 dagen.
Tevens toont hij aan de hand van wetenschappelijke publicaties aan dat Legionella-uitbraken sinds de jaren tachtig in toenemende mate voorkomen in de hoofdstad. In het bijzonder in Amsterdam Zuidoost.

Casussen

De kritiek van de medicus richt zich vooral op de ondermaatse diagnostiek en behandeling van patiënten, het onvoldoende (laten) uitvoeren van bron- en contactonderzoek en de ontoereikende informatievoorziening aan burgers over (de gevaren van) infectieziekten door de GGD Amsterdam. Naast infectiegeschiedenissen van Legionella laat hij tevens vele casussen zien van TBC, HIV-Aids en Chlamydia. De vele bronnen die de arts-auteur aanhaalt, onderbouwen zijn betoog. In de vorm van een uitgebreid notenapparaat verantwoordt de medicus zijn kritische uitlatingen. Makdoembaks sluit af met een reeks aanbevelingen die kunnen dienen voor een beter beleid.

Over de auteur

Nizaar Makdoembaks is arts en was fractievoorzitter van Solidariteit Zuidoost te Amsterdam. Deze fractie zet zich in voor de belangenbehartiging van de sociaalzwakkeren in Amsterdam. Eenieder die vertrouwen had in de openbare gezondheidszorg in Nederland, komt na lezing van dit boek met een schok tot de realiteit. Makdoembaks zal aanwezig zijn als toehoorder en inspreker tijdens de commissievergadering. De vergadering is openbaar. Zijn publicatie zal kosteloos verspreid worden. Deze is tevens te downloaden: www.solidariteitzo.nl.

Commissievergadering

De Commissievergadering Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen vindt plaats op 4 oktober in het Stadhuis, Amstel 1 te Amsterdam, vanaf 9:30 uur, kamer
02.39

Bureau A tot Z - Watertorenplein 2-B - 1051 PA Amsterdam T 020-684.77.81 - M 06-146.70.953 - F 020-684.77.35