Amsterdam Fèstival

Stichting samenbinding

Nederlands-Marokkaanse culturele week in Tropentheater, Amsterdam

Van 4 tot en met 8 oktober staat het Tropentheater in het teken van het Amsterdam Fèstival. Met alle zintuigen kunnen bezoekers de sfeer en culturele rijkdom van de stad Fès in Marokko proeven. Tijdens deze week organiseert het Ramadan Festival vier debatten in het KIT Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Hierbij zijn diverse gastsprekers uit Nederland en het buitenland aanwezig om mee te discussiëren over de volgende actuele themas:

Islam in westerse samenlevingen, dinsdag 3 oktober, 20.30u-22.00u (Nederlands) Gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar hebben de islam in de Westerse samenleving een slechte connotatie gegeven. Ruimte voor een open discussie is er nauwelijks, waardoor de kracht die de islam aan Westerse landen zou kunnen brengen ondermijnd wordt en verloren gaat. De verschillende bevolkingsgroepen groeien steeds verder uit elkaar. Om dit te voorkomen moeten we analyseren waar de islam nu staat en welke plek deze zou moeten krijgen in westerse landen.

Mohamed Cheppih (islamdeskundige) en professor Anton Wessels (islamoloog en godsdienstwetenschapper) geven hun kijk op het onderwerp. Onder leiding van Brahim Bourzik (directeur Megaproductions) gaan zij met elkaar en met het publiek in discussie over de rol van de islam in Westerse samenlevingen.

Tolerance: we accept?, donderdag 5 oktober, 20.30-22.00u (Engels) Tolerantie is het troetelwoord van de Nederlandse samenleving, maar de werkelijke betekenis is tegenwoordig schijnbaar ver te zoeken. Nederlanders pretenderen een tolerant volk te zijn, maar is dat ook wel zo? Wat betekent tolerantie eigenlijk? En waarom is het belangrijk?

Tarik Yousif leidt een gesprek tussen verschillende specialisten op het gebied van tolerantie. Paul Scheffer, schrijver van het bekende artikel Het Multiculturele Drama en hoogleraar grootstedelijke problematiek, Harry van den Bergh, voorzitter van Stichting VluchtelingenWerk Nederland, Faouzi Skali, antropoloog en Sufi specialist (Marokko) en Claude Grunitzky, eigenaar van TRACE Magazine en schrijver van 'Transculturalisms' gaan een discussie aan met elkaar en met het publiek.

Economic Relations between Morocco and The Netherlands: City Marketing and Entrepreneurship, vrijdag 6 oktober, 20.30u-22.00u (Engels) Amsterdam en Fès zijn beide vooruitstrevende en groeiende steden. Een belangrijke reden voor deze groei is de toerismesector. Hierin speelt city marketing een hele grote rol. Ook is het in deze context belangrijk ondernemerschap te stimuleren. Hoe kunnen ondernemers uit de twee steden van elkaar leren? Welke beleidsmaatregelen worden genomen om een zo gunstig mogelijk klimaat te creëren?

Deelnemers aan de discussie zijn: Fouad Ouzzine, directeur Regionaal Investerings Centrum Fès (Marokko) Abdelaziz Sekkat, voorzitter van de General Confederation of Moroccan Companies (Marokko), Ghizlane Kounda, marketing en communicatie Fès Regional Council of Tourism (Marokko), Charles van Renesse, Amsterdam Partners en Kees Verhoeven, directeur MKB Amsterdam. . Ahmed Larouz (directeur van MEX-IT, was verantwoordelijk voor het opzetten van het Handels & Investerings Centrum Marokko HIC) leidt de avond.

Politieke participatie van moslimvrouwen, zondag 8 oktober 16.00u-18.00u (Nederlands) Nederland heeft een democratie, wat inhoudt dat het hele volk invloed zou moeten kunnen hebben op de regering. Niet alle groepen in de samenleving blijken echter evenveel invloed te kunnen uitoefenen via de politiek. Een groep die schittert door afwezigheid zijn vrouwen en in het bijzonder moslimvrouwen. Hier zijn talrijke redenen voor denkbaar. Ervaren moslimvrouwen belemmeringen bij participatie in de politiek en welke belemmeringen zijn dat dan? Maar veel belangrijker nog is de vraag, of zij zich überhaupt interesseren voor politiek in Nederland en of zij het belang hiervan ervaren?

Tijdens deze bijeenkomst gaan Fatima Elatik en Famile Arslan onder leiding van Samira Abbos met elkaar over dit thema in debat. Voorafgaand aan de discussie houdt de heer Aberrahmane Tenkoul (Vice President bij de University of Letters Sidi Mohamed Ben Abdellah in Fès, Marokko) een lezing.

Deelname aan de bijeenkomsten is gratis, aanmelding verplicht via de kassa van het KIT tel: 020-5688500. Meer informatie over de debatten staat op: www.ramadanfestival.nl.

Het volledige programma van het Amsterdam-Fèstival staat op www.tropentheater.nl. Meer informatie tel: 020-5688500.

Het Amsterdam-Fèstival is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, de Gemeente Fès, het bureau voor Toerisme van Fès, het Ramadan Festival 2006 en het Tropentheater. Het doel van het festival is het creëren van een platform voor een dialoog tussen islam en christendom en tussen Marokkanen en Nederlanders. Bovenal willen deze partijen laten zien en proeven hoe rijk de cultuur van Fès is.