ABVAKABO FNV: stevige inzet CAO Rijksambtenaren

Abvakabo fnv

Nieuwe CAO Rijksambtenaren: meer flexibiliteit, eigen verantwoordelijkheid en stevige looneis

De verschillende ministeries moeten als één werkgever optreden. Zo onstaan er meer mogelijkheden tot loopbaanontwikkeling, herplaatsing bij reorganisaties en reintegratie. Een bijna continue reorganiserende overheid vraagt om modernere arbeidsvoorwaarden, zoals meer flexibiliteit voor ambtenaren en eigen verantwoordelijkheid. Om ervoor te zorgen dat de overheid aantrekkelijk blijft als werkgever, is bovendien een flinke salarisverhoging en een volwaardige dertiende maand noodzakelijk. Dat zijn de belangrijkste punten uit de CAO inzet van ABVAKABO FNV en de andere bonden voor overheidspersoneel. Vandaag leggen de bonden hun voorstellen voor aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. De huidige CAO voor rijksambtenaren loopt op 1 januari 2007 af.

Uit het recent verschenen beloningsonderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat salarissen in de collectieve sector nog altijd achterblijven bij de marktsector. Bovendien zijn veel ambtenaren er flink op achteruit gegaan bij het invoeren van de nieuwe zorgverzekeringswet. De bonden willen:

1. een salarisverhoging van 2,5% per 1 januari 2007
2. verhoging van de eindejaarsuitkering tot een volwaardige dertiende maand (8,3%), stapsgewijs te realiseren in drie jaar.

De bonden willen daarnaast voor ambtenaren meer mogelijkheden om zelf de werkdruk te kunnen reguleren. Continue bezuinigingen en reorganisaties hebben de werkdruk dermate verhoogd dat deze maatregelen noodzakelijk zijn. Verder zetten de bonden in op uitbreiding van de loopbaanfaciliteiten en loopbaanmogelijkheden. De verschillende ministeries bundelen tot één werkgever is nodig om ambtenaren kansen te bieden hun loopbaanplan te realiseren en om meer ruimte te bieden voor reintegratie en herplaatsing. De overheid moet blijvend investeren in haar mensen, dus niet alleen aan het begin van de loopbaan.
Tot slot vragen de samenwerkende bonden om nieuwe spelregels bij reorganisaties. Bij een steeds reorganiserende overheid is meer flexibiliteit, eigen verantwoordelijkheid en ruimte voor professionaliteit noodzakelijk. Werknemers moeten zich veilig voelen om mee te denken, hun nek uit te steken en mee te bewegen met de permanente veranderingen van de organisatie.