Grootse viering jubileum 50 jaar vereniging SZS

Wissenraet en van spaendonck

Grootse viering jubileum 50 jaar vereniging SZS

Tilburg, 4 oktober 2006

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september jl. vierde de Vereniging van Scheepsbenodigdheden-handelaren, Zeilmakers en Scheepstuigers (SZS) haar 50-jarig jubileum.
Er is geen moeite bespaard gebleven om er voor de leden van de branchevereniging een onvergetelijke jubileumviering van te maken.

De aftrap werd gegeven tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op vrijdagochtend. Terwijl de leden op de hoogte werden gesteld van het gevoerde beleid over het afgelopen jaar en het toekomstig te voeren beleid van hun vereniging, brachten de partners een bezoek aan de tuinen van én Paleis het Loo. Na een gezamenlijke lunch zette het gezelschap koers naar vliegveld Teuge alwaar men in Cessna-vliegtuigjes een rondvlucht maakte over Apeldoorn en omgeving.

Tijdens de receptie voor leden en genodigden werd door de voorzitter, de heer A.J. Hellemans, het jubileumboek '50 jaar SZS' uitgereikt aan het erelid van de branchevereniging, de heer C.J. van Nimwegen. De heer prof. mr. Pieter van Vollenhoven, aan wie het boek in eerste instantie zou worden uitgereikt, kon niet aanwezig zijn, bij deze voor de SZS zo belangrijke dag.

In het jubileumboek wordt letterlijk 50 jaar SZS in beeld gebracht. Het boek bevat oud en nieuw beeldmateriaal van producten die door de lidbedrijven gemaakt worden. Het blijkt dat de branche steeds professioneler wordt. Deze professionalisering zal de komende jaren alleen maar toenemen.

Tijdens een zeiltocht op het Markermeer was er voor de leden op zaterdag voldoende gelegenheid tot napraten over de jubileumviering en het uitwisselen van ervaringen.

De branche heeft in de afgelopen 50 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Binnen de branche zijn grofweg 4 sectoren te onderscheiden: watersportzeilmakerij, industriële zeilmakerij, hijs- en hefmiddelen en tenten.

In de watersportzeilmakerij werd zeildoek vroeger gemaakt van hennep of vlasdoek. Halverwege de 19e eeuw werd het witte katoendoek populair. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw werden de natuurvezels meer en meer verdreven door kunstvezels en laminaten. De handnaaimachine is ingeruild voor de elektrische naaimachine. Mede als gevolg van de technische innovatie is de vraag naar hightech materiaal enorm toegenomen.
In de industriële zeilmakerij is de naaimachine ingeruild voor thermische- en hoogfrequente lasapparatuur. Geplastificeerd doek kwam in de plaats van katoendoek. Het productassortiment is dankzij de vergrote technische mogelijkheden enorm uitgebreid. De industrie van hijs- en hefmiddelen vindt met name haar oorsprong in laad- en losgerei aan boord van schepen. In de wereld van hijsen, heffen, trekken en sjorren wordt gebruik gemaakt van vernieuwde technieken en er is sprake van wisselende toepassingen. Binnen de sector staat innovatie in materialen hoog in het vaandel. Nederland is toonaangevend in de ontwikkeling en het plaatsen van tenten. Onder andere grote sportspektakels zijn voorzien van Nederlandse tenten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Olympische Spelen. Ook voor deze 'sector' geldt dat deze een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Werd vroeger vaak katoendoek gebruikt, nu wordt er steeds meer gebruik gemaakt van geplastificeerd doek.

Voor meer informatie over de SZS, ook voor het opvragen van een jubileumboek, kunt u terecht bij het secretariaat van SZS op telefoonnummer: 013 - 594 45 12 of een e-mail sturen naar szs@wispa.nl.
U kunt ook de website bezoeken: www.verenigingszs.nl.

Een foto van de uitreiking van het jubileumboek SZS is (rechtenvrij) beschikbaar op www.anp-photo.nl