Tour van de Verzorging brengt inspiratie en vernieuwing

V?

Utrecht, 4 oktober 2006

Tour van de Verzorging brengt inspiratie en vernieuwing

Hoe laat je iemand lachen die verdrietig is? Ken je de kleuren van de wond? Hoe bied je bewoners een betere nachtrust? Hoe begeleid je mensen die doodgaan? De Tour van de Verzorging geeft antwoord op deze en andere vragen.
Van 4 oktober tot en met 2 november organiseert Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) samen met vier zorginstellingen de Tour van de Verzorging 2006. Op vier regionale bijeenkomsten en een landelijke slotdag laten verzorgenden hun 'best practices' aan elkaar zien. Met inspirerende praktijkvoorbeelden laten ze zien hoe kleurrijk de zorg kan zijn en dat de kwaliteit van zorg voorop staat. De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden komen in aanmerking voor de V&VN Zorgaward, die staatssecretaris Ross uitreikt op de slotdag op 2 november 2006. Het thema van de Tour is dit jaar 'De vele kleuren van de verzorging'.

Verzorgen is een vak
Met de Tour wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten helpen om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Tegelijk wil V&VN met de Tour van de Verzorging een dwarsdoorsnede laten zien van ontwikkelingen op de werkvloer. En de Tour is een prima gelegenheid voor verzorgenden die verder willen in hun vak om elkaar te ontmoeten. Deelname kost E 15 voor één bijeenkomst en E 25 voor deelname aan een regionale bijeenkomst en de slotdag. Groepen krijgen 10% korting. Uitgebreide informatie over de Tour staat op www.venvn.nl/tourvandeverzorging.

Programma Tour van de Verzorging 2006
Woensdag 4 oktober, Arnhem, Siza Dorp Groep, locatie Het Dorp, 13.30 uur tot 17.00 uur Humor in de zorg: Hoe laat je mensen lachen en vergeten dat ze dement of depressief zijn? Kookcafé: Samen koken met bewoners zorgt voor een ontspannen sfeer. Dagactiviteitencentrum: Het dagactiviteitencentrum is een ontmoetingscentrum voor beginnend dementerenden én hun mantelzorgers.

Donderdag 12 oktober, Den Helder, Corbis Plus, locatie verpleeghuis Den Koogh, 13.30 uur tot 17.00 uur
Kleuren van de wondzorg: De stadia van wondzorg en decubituszorg worden gemarkeerd aan de hand van de kleuren zwart, geel, groen en rood.
Stroke unit: een programma voor bewoners die als gevolg van bijvoorbeeld een CVA, geheugenstoornissen en gedragsproblemen vertonen.
Op weg naar thuis: Hoe kun je de voordelen van een grootschalige woonvoorziening combineren met de voordelen van kleinschalig wonen?

Donderdag 19 oktober, Delft, Pieter van Foreest, locatie Abstwoude, 13.30 uur tot 17.00 uur
Badproject: Met kruidenthee, rustgevende muziek en een massage van hoofd en lichaam leren bewoners zich te ontspannen en is er minder slaapmedicatie nodig. Kleinschalig wonen voor demente bewoners: Bewoners zijn veel beter gaan eten door zoveel mogelijk in te gaan hun wensen en gewoonten.
Cliënttevredenheid: Wat vindt de cliënt er nu van? Met een spel van vragen en antwoorden kom je daar achter.

Donderdag 26 oktober, Groningen, Professor Heymansstichting, locatie Hoornseheem, 13.30 uur tot 17.00 uur
Muziekproject: Bewoners luisteren naar muziek en zingen mee. Ze praten over herinneringen die daarbij opkomen en over wat muziek met ze doet.
Palliatieve zorg dichtbij: Hoe doe je dat 'inleven' in de ander, die het einde van het leven ziet naderen?
Het gastenboek: Een gastenboek heet cliënten op een prettige manier welkom.Net als in het hotelwezen zijn de eerste 15 minuten van belang.

Programma donderdag 2 november, Utrecht, Spoorwegmuseum, 13.00 uur tot 17.00 uur Presentaties door de vier winnaars van de regionale dagen. Uitreiking V&VN Zorgaward door staatssecretaris Ross.