Interprovinciaal Overleg (IPO)

Kamer draait stopzetten MEP-subsidies niet terug

woensdag 4 oktober 2006

De Tweede Kamer heeft een motie verworpen, die vraagt om de huidige subsidieregeling voor duurzame elektriciteitsprojecten te handhaven. Wel moet de eerder afgedwongen overgangsregeling voor kleinschalige co-vergisting verbreed worden met vergisting van landbouwgewassen. Een nieuwe wettelijke regeling voor subsidie van duurzame energie zal met voorrang en met terugwerkende kracht mogelijkheden moeten bieden voor projecten die nu buiten de boot vallen. Het betreft alle windenergieprojecten en overige grotere projecten.
Dit is het resultaat van de stemmingen over het besluit van minister Wijn van Economische Zaken op 18 augustus 2006 om per direct de subsidies voor milieuvriendelijke elektriciteitsproductie (MEP) stop te zetten. Onder grote maatschappelijke druk werd dit besluit in de Tweede Kamer zwaar aangevochten. De Kamer dwong een tegemoetkomingsregeling af voor de kosten van projecten die zonder subsidie niet verder kunnen (kosten 70 miljoen euro). Ook ontwierp minister Wijn alsnog een overgangsregeling voor kleinschalige projecten voor mestvergisting (kosten 270 miljoen euro). Op 3 oktober werd met algemene stemmen een motie Van der Staaij aangenomen waarin verzocht wordt deze regeling uit te breiden met de vergisting van landbouwgewassen. De motie werd vlak voor de stemmingen gewijzigd. Andere kleinschalige projecten zoals windturbines komen door deze wijziging niet meer voor de overgangsregeling in aanmerking.
Een week eerder al werd een motie Van der Staaij verworpen, waarin werd gevraagd de huidige MEP-regeling te handhaven. Aanvankelijk zag het er naar uit dat een kleine kamermeerderheid (alleen CDA en VVD tegen) achter de motie stond, maar op het laatste moment heeft de LPF een draai gemaakt.
Voor alle geblokkeerde projecten is de hoop nu gericht op de toekomst. Op 3 oktober werd namelijk ook een motie van de Kamerleden Hessels (CDA) en Van der Staaij (SGP) aangenomen, waarin wordt aangedrongen om meteen aan de slag te gaan met een nieuwe wettelijke regeling voor subsidie voor duurzame energie. Daarover zal het nieuwe kabinet snel een beslissing kunnen nemen. Deze regeling moet volgens de Kamer met voorrang en met terugwerkende kracht tot 18 augustus 2006 mogelijkheden bieden voor projecten die niet meer voor MEP-subsidie in aanmerking komen en ook buiten de overgangsregeling vallen.
IPO en VNG hebben minister Wijn aangeboden intensief mee te denken met het vormgeven van een nieuwe, robuuste MEP-regeling. Duurzame energie verdient de 'duurzame' aandacht van de overheid. De provincies willen daarin de stabiele factor zijn. De dreiging van het wegvallen van MEP-subsidies heeft ook de discussie losgemaakt om over te gaan op een heel andere manier van stimuleren van duurzame energie. Het verplichten van energiebedrijven tot een percentage 'duurzaam' van hun productie, zoals in de Kamer bepleit, is hier een voorbeeld van.

Meer informatie bij Sietse Faber
Telefoonnummer (070) 888 1270
Contact per e-mail: Klik hier