SMS-actie hoger onderwijs heeft resultaat

D66

De door D66 opgezette sms-actie voor het hoger onderwijs; heeft meteen resultaat opgeleverd. Staatssecretaris Bruins van Onderwijs zegde in reactie op sms-jes van studenten toe geld te gaan zoeken om schakelprogrammas voor studenten die na het hbo doorgaan naar de universiteit te bekostigen.

D66 wilde met de sms-actie bereiken dat studenten direct onderwerpen op de politieke agenda kunnen zetten. Enkele honderden studenten stuurden hun klachten of vragen naar het speciale nummer dat de Democraten hadden opengesteld. Tijdens een debat over het hoger onderwijs legde D66-Kamerlid Boris van der Ham de top 7 van klachten voor aan staatssecretaris Bruins.

Van der Ham is blij dat de actie zoveel respons heeft opgeleverd: We hebben veel vragen, klachten en goede suggesties over het hoger onderwijs ontvangen. Daaruit blijkt maar weer dat niemand beter weet wat er moet veranderen in het onderwijs dan studenten zelf.

Van der Ham is ook blij met de reactie van de staatssecretaris op de sms-jes over de bekostiging van het schakelprogrammas: Deze programmas zijn heel belangrijk voor hboers die een universitaire Master willen gaan doen. Maar voormalig staatssecretaris Rutte wilde geen geld uittrekken om deze programmas mogelijk te maken. Dat Bruins toezegt geld te gaan zoeken geeft aan dat hij de klachten van studenten wel serieus neemt. Wij zullen erop toezien dat het geen loze woorden zijn geweest.

In reactie op andere punten die door studenten aangedragen waren, zegde de staatssecretaris onder andere toe te werken aan verbetering van het niveau van het Engels van docenten en de kosten en opbrengsten van afschaffing van de bijverdiengrens voor de studiefinanciering in beeld te brengen.

Top 7 van klachten en tips over het hoger onderwijs

1. Te weinig contacturen op het HBO
2. Invoering leerrechten in 2007 onverantwoord: studenten weten nog van niets
3. Geen studiefinanciering bij overstap HBO-WO, maar wel bij overstap MBO-HBO
4. Schakeljaren wordt niet bekostigd (en zijn daarom schaars) 5. Problemen bij gedwongen overstap oude doctoraal naar BachelorMaster-structuur
6. Afschaffen bijverdiengrens studiefinanciering 7. Niveau van het Engels van docenten is te laag

4-10-2006 20:58