Ingezonden persbericht


-persaankondiging-

Rose Jacobs: de Roos die nooit bloeide
Dagboeken van een onderduikster (1942-1944)

'Altijd aan datgene vasthouden wat je op dit ogenblik hebt en er met volle teugen van genieten. Dat is mijn parool' (Rose Jakobs, zaterdag 6 maart 1943)

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek presenteert vanaf 5 oktober een tentoonstelling over het dagboek van Rose Jacobs, een Duits meisje dat in 1938 met haar familie naar Nederland vluchtte en in Gelderland terecht kwam. Toen ook in Nederland de oorlog uitbrak, dook de familie Jakobs onder in Nijmegen en Beek-Ubbergen. Rose hield jarenlang een dagboek bij. Dit is een aangrijpend verslag van een gekooid leven, van een jong meisje dat jarenlang opgesloten zit, geen lawaai mag maken, afhankelijk is van anderen en hartstochtelijk naar haar vrijheid verlangt. Tussen hoop en wanhoop verliest zij echter nooit uit het oog, dat er mensen zijn die het slechter getroffen hebben dan zij. Juist op het moment dat het einde van de oorlog in zicht kwam, sloeg het noodlot toe: toen Rose eindelijk de frisse buitenlucht langs haar wangen kan voelen, komt ze door een bomscherf om het leven. Haar verhaal geeft een indrukwekkend beeld van het alledaagse leven van joodse onderduikers en is een schrijnend voorbeeld van wat oorlog en vervolging met gewone mensen kunnen doen.

De bezoeker krijgt een kijkje in de persoonlijke dagboeken van Rose en ervaart op die manier hoe beklemmend, emotioneel en gevaarlijk het leven in de onderduik was. Beschrijvingen van belangrijke thema's als de omgang met joden in de Tweede Wereldoorlog, de honger en de nimmer aflatende dreiging van ontdekking en deportatie maken van de belevenissen van Rose een universeel verhaal.

'Rose Jakobs, de Roos die nooit bloeide' is van 5 oktober tot 15 december te zien in het Bevrijdingsmuseum, waarna de expositie door Gelderland gaat reizen.