Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis Oktober 2006


5 oktober
Felix Meritis, Trouw, Hivos, Industrial Transformation Project - International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change (IHDP-IT), en het Kennisnetwerk Systeem Innovaties (KSI) Cross-thinking about Sustainability - Rethinking the Global Meat Industry Aanvang: 20.00 uur
Toegang: E 10,- / E 7,50 (studenten, stadspas, 65+, CJP) Voertaal: Engels
Debat

De Nederlandse vee- en pluimveehouderij heeft de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende epidemieën zoals BSE (gekke koeienziekte), varkenspest, MKZ (mond en klauwzeer) en de vogelpest. De 'ophokplicht' van pluimvee naar aanleiding van de vogelgriep deed opnieuw de discussie oplaaien over de zin en onzin van de intensieve veeteelt. Sinds de uitbraak van de vogelpest in Zuidoost-Azië eind 2003 hebben volksgezondheidsambtenaren, boeren, dierenartsen, overheden en de media wereldwijd verwezen naar de vogelgriep als een natuurramp die niet voorkomen had kunnen worden. Maar deze zeer besmettelijke vorm van vogelgriep is niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Ziekten die via dieren op mensen overdraagbaar zijn zoals de vogelgriep en de gekke koeienziekte zijn symptomen van ingrijpende veranderingen in de landbouw. De geïndustrialiseerde veeteelt, ofwel de bio-industrie, is zich wereldwijd aan het uitbreiden. Kleine landbouwbedrijven worden opgeslokt en de vleesindustrie raakt meer en meer in handen van een kleiner aantal grote bedrijven.

Tegelijkertijd vormt veeteelt een essentieel deel van het menselijk bestaan. Hoe belangrijk veeteelt is, blijkt wel uit het feit dat eenderde van het totale oppervlakte van de aarde en tweederde van het totaal aan landbouwgrond hiervoor wordt gebruikt. Bijna 2 miljard mensen zijn wereldwijd afhankelijk van de veevoorraden voor hun dagelijks leven. Veeteelt voorziet in 30 procent van de menselijke voedselbehoefte. Meer dan 600 miljoen mensen zijn kleine vleesproducenten en bijna 200 miljoen mensen zijn volledig financieel afhankelijk van zuivelproductie. Veeteelt kan bovendien het land vruchtbaar maken door bemesting. In ontwikkelingslanden zorgt bemesting voor 70 procent van de voeding van de grond.

Het is essentieel te onderzoeken in hoeverre ecologische en gezondheidsproblemen gerelateerd kunnen worden aan het huidige wereldwijde systeem van intensieve veeteelt. Als we weten welke bijwerkingen het huidige systeem met zich meebrengt dan kunnen we de vleesproductie wereldwijd veranderen, zonder de voordelen voor mensen daarmee in gevaar te brengen.

Danielle Nierenberg is onderzoeker aan het Worldwatch Institute en projectleider van State of the World 2006. Voor haar onderzoek is ze in Azië, Afrika en Latijns-Amerika geweest en haar werk is gepubliceerd in onder andere World Watch magazine en in uitgaven van State of the World en Vital Signs.

6 oktober
Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit, InHolland gefinancierd door de Digitale Universiteit Leren met Toekomstscenario's
Aanvang: 13.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: m.van.schaik@hva.nl
Bijeenkomst

Tijdens deze middag wordt het project Leren met Toekomstscenario's op feestelijke wijze afgerond. De scenariomethode is het afgelopen jaar met succes ingezet in minoren en modules bij Fontys Hogescholen, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Wilt u kennismaken met deze scenariomethode voor het Hoger Onderwijs, of zoekt u juist diepgang; op deze middag komt het allemaal aan bod. De vier masters Gerd Junne (Universiteit van Amsterdam), Peter Luttik (Dotank), Jan Nekkers (Futureconsult), Huib Schwab (Schwabfilosofie) geven afzonderlijk een lezing en gaan nadien met elkaar de toekomst van deze methode schetsen. Marco Snoek (Hogeschool van Amsterdam) neemt in vogelvlucht de scenariomethode in een interactieve workshop met u door. Karim Benammar (Hogeschool van Amsterdam) schetst samen met docenten en studenten de praktijk.

Informatie: www.scenarioleren.nl

6 oktober
Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) & Hivos Africa on the move
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: E 10,00 / E 7,50 (studenten, CJP, 65+ en Stadspas) Voertaal: Nederlands & Engels
Manifestatie

Afrika is een continent on the move - volop in beweging! Bruisend, onrustig, eigenzinnig en confronterend. Niet alleen op politiek gebied, maar ook in de cultuur en literatuur. Dit continent verdient de schijnwerpers!

Politiek Den Haag: het grote voortrekkersdebat
Met de Kamerverkiezingen voor de deur debatteren de 'Afrika-voortrekkers' uit de Nederlandse politiek over internationale samenwerking in hun verkiezingsprogramma's. Natasja van den Berg (auteur van Praktisch Idealisme - handboek voor de beginnende wereldverbeteraar) ondervraagt (toekomstige) Kamerleden over hun inzet voor Afrika en haalt de verschillen tussen de partijen boven tafel.

Zimbabwe: Mugabes newsroom
Persvrijheid is ver te zoeken in Zimbabwe. President Mugabe heeft de staatsmedia volledig in zijn greep. De zware censuur leidt tot rare situaties: sommige journalisten verdraaien het binnenlandse nieuws tot een pro-Mugabe artikel voor hun eigen krant, maar sturen een andere versie naar de internationale pers. Deze bizarre praktijk staat centraal in Mugabes Newsroom: drie korte theaterscènes met toelichting van de Zimbabwaanse Violet Gonda van het naar Londen uitgeweken radiostation Short Wave Radio.

Zambia: stem van het volk of macht van de elite?
Zambia houdt eind september verkiezingen voor parlement en president. Maar grote machtsverschuivingen lijken niet waarschijnlijk: de politieke elite zit stevig in het zadel en houdt noodzakelijke democratische vernieuwingen in de kieswet en de grondwet tegen. De civil society kan nauwelijks een vuist maken en voelt zich machteloos. Veel burgers hebben het vertrouwen in de politiek opgegeven. Hoe kunnen buitenlandse (bilaterale) donoren bijdragen aan de empowerment van de Zambiaanse civil society? Met bisschop Paul Mususu van het OASIS Forum uit Zambia en Wepke Kingma, directeur Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Angola: ondernemen voor vrede
Het Nederlandse bedrijfsleven wil graag profiteren van opkomende markten in Afrika. Grondstoffen zijn big business. Maar waar lopen buitenlandse bedrijven tegenaan in een voormalig oorlogsgebied als Angola? Hoe kunnen ze bijdragen aan de prille vrede in het land? Naar aanleiding van de boeiende documentaire Africa: War is business brengen we de ingewikkelde relatie in beeld tussen ondernemen en conflict.

Hiv/aids: vrouwen als hiv-drager en mantelzorger
In de aangrijpende film The Challenges of Care zien we drie portretten van Afrikaanse vrouwen met hiv/aids. Ze dragen een zware last op hun schouders: behalve de zorg voor hun eigen gezondheid en hun taak als kostwinnaar en opvoeder nemen ze tevens de zorg op zich voor de hiv/aidspatiënten in hun eigen gemeenschap. Na de film interviewt Sjoera Dikkers, directeur van STOP AIDS NOW, de Zuid-Afrikaanse Sisonke Msimang, hiv/aidsdeskundige van Open Society Institute Southern Africa over de maatschappelijke positie van vrouwen met hiv/aids.

Zuid-Afrika: One Woman Show
In de hilarische one woman show BUM: My Bum Is Genetic. Deal With It! brengt de Zuid-Afrikaanse performer Napo Masheane een ode aan het Afrikaans vrouwelijk achterwerk. Zij richt daar zelfs een politieke partij voor op. BUM is een geestige en spitsvondige voorstelling: een spel met taal, rap poetry en lichaamskunst.

Congo: nieuwste boek Lieve Joris
Schrijfster Lieve Joris reisde onlangs door Congo en volgde de rebel Assani, de hoofdfiguur uit haar nieuwe boek Het uur van de rebellen. Assani raakt vanwege zijn Tutsi-afkomst betrokken bij wat ook wel de eerste Afrikaanse wereldoorlog wordt genoemd. Tientallen keren ziet hij de dood voor ogen, maar hij overleeft en duikt na vijf jaar rebellie weer op in de hoofdstad als officier van het herenigde nationale Congolese leger. Lieve Joris leest voor uit haar nieuwe boek en spreekt uitgebreid over haar ervaringen in Congo. Onder begeleiding van VPRO-journaliste Djoeke Veeninga. Na afloop een signeersessie.

Van uiteenlopenheid aanmekaargesit: het boek als bindmiddel Wat is een man zonder Leider? De Zuid-Afrikaanse schrijver Lewis Nkosi over Mandela's Ego. Verder een huwelijk over de kleurgrens: de Zimbabwanen Wilf en Trish Mbanga over Seretse en Ruth Khama. Onder leiding van VPRO-journalist Kees Schaepman. Cultureel intermezzo: Napo Masheane en muziektheater Korreltjie, Korreltjie Sand, rond het werk van dichteres Ingrid Jonker.

7 oktober
Stichting Holland Debate, NRC Handelsblad, Felix Meritis, Debat & Dialoog en JS Events Nacht van het Debat
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: E 35,- / E 15,- (studenten, beperkt aantal kaarten beschikbaar) Manifestatie

De tweede Nacht van het Debat in Felix Meritis belooft een bijzondere editie te worden! Op het programma staan een live uitzending van Rondom Tien, het grote columnistendebat met Ronald Plasterk, Elsbeth Etty, Willem Breedveld en Leon de Winter, Nederland-Vlaanderen met de schrijvers Nelleke Noordervliet, Kristien Hemmerechts, Abdelkader Benali en Tom Lanoy, Ajax-Feijenoord o.l.v. wethouders uit Amsterdam en Rotterdam, debaters uit Oxford, Master classes in debatteren, stand-up debatten met o.a. Sweder van Wijnbergen, Jort Kelder en Mark Rutte, schaakklokdebatten en de Grote Debatprijs. Kijk, luister, debatteer en leer op dit spraakmakende evenement. Voor informatie en kaarten: www.nachtvanhetdebat.nl

7, 14 & 28 oktober
NCRV
Rondom Tien
Aanvang: 21.10 uur
Toegang: gratis
Televisie

Wekelijkse live televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, http://www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

11 oktober
Stichting Kamermuziek Amsterdam
Ives Ensemble - Greatest hits of all times
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: E 20,50
Muziek

Het Ives Ensemble gaat de Vier Jaargetijden spelen? Jazeker, maar dan wel in de bijna onherkenbaar gemoderniseerde versie van Michael Finnissy. Zijn werk Greatest Hits of all times verbindt Vivaldi met Beethoven, Koreaanse hofmuziek en Mahler tot een hoogst individuele kijk op het verschijnsel 'tophits'. Verder kunt u horen dat de term 'greatest hits' op de muziek van de laatste honderd jaar net zo van toepassing is. Het Ives Ensemble speelt zes van de meest succesvolle werken uit zijn repertoire en bewijst dat er in alle tijden muziek wordt geschreven die op straat te fluiten is...

Michael Finnissy - Greatest hits of all times (2003, Nederlandse première) Gerald Barry - Piano Quartet nr 1
Morton Feldman - The viola in my life 2
Charles Ives - In Re Con Moto Et Al
Karl Amadeus Hartmann - Burleske Musik
Edgard Varèse - Octandre
Aldo Clementi - Impromptu

15 oktober
Con Brio
Mozart aan de gracht
Aanvang: 12.30 uur
Toegang: E 32,50 / E 30,- (CJP, 65+, stadspas, studenten) Muziek

Het Amsterdamse Symphonie Orkest Con Brio heeft, naar aanleiding van Mozart's 250ste geboortejaar, een projectplan gemaakt om een jaar lang diverse werken van zijn hand in een zo'n authentiek mogelijke setting op zo'n authentiek mogelijke wijze uit te voeren. Con Brio plaatst zijn concerten in een bredere context door een locatie passend bij het programma te kiezen. Felix Meritis wordt beschouwd als de 'Tempel van de Verlichting'. Het werd in 1787 in gebruik genomen voor concerten, literaire bijeenkomsten en debatten en dateert uit Mozarts tijd. De 18e eeuwse tijd van de Verlichting zal herleven met de wereldse kant van Mozarts muziek, zoals het wel bekende 20e pianoconcert en een selectie uit een zeer uitgebreid repertoire van Mozarts dansmuziek. Een salonconcert onder het genot van een hapje en een drankje, zoals dat in Mozarts tijd gebruikelijk was.

Con Brio speelt, onder leiding van dirigent Peter Biloen en met medewerking van de solisten Jeannine Caland (viool) en Clotilde Verwaerde (fortepiano), het volgende programma:


- Ouverture zur Oper Don Juan

- Concert voor Viool en orkest nr. 5

- Mozarts 35e Symphonie

- Concert voor Piano en orkest nr. 20

- Sechs deutsche Tanze van W.A. Mozart

- Maurerische Trauermusik KV 477

- Divertimento Es gr.t. voor 8 blazers KV 182

Con Brio is opgericht in 1934 en bestaat uit enthousiaste en ervaren amateur-musici. Peter Biloen is sinds 1999 vaste dirigent van Con Brio.

17 oktober
Felix & Sofie
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Filosofencafé

Felix & Sofie zijn na ruim een jaar weer terug in Felix Meritis! Iedere derde dinsdag van de maand. Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl

19 t/m 21 oktober
Conamus en Buma/Stemra
Amsterdam Dance Event
Conferentie

Ieder jaar is Felix Meritis het hart van de netwerkmeetings voor bedrijven uit de nationale en internationale dance-industrie. Voor meer informatie zie: www.amsterdam-dance-event.nl

26 oktober
Instituut voor Publiek en Politiek
De staat van Vernieuwing
Aanvang: 18.45 uur (filmvertoning) / 19.30 uur (debat) Toegang: gratis
Aanmelden: j.scheltens@publiek-politiek.nl
Debat

Wat heeft 'Den Haag' gedaan om de brede politieke onvrede weg te nemen sinds de Fortuyn-revolte? Hoe wordt voorkomen dat nog een kabinet valt over democratiseringsplannen?

Paasakkoord 2005: D66'er Alexander Pechtold werd minister en riep twee adviescommissies in het leven op het gebied van Bestuurlijk Vernieuwing: Het Burgerforum Kiesstelsel en de Nationale Conventie. Inmiddels is D66 uit de regering gestapt, maar de adviesinstanties gingen door.

De Nationale Conventie komt op 5 oktober met haar aanbevelingen. Zij organiseert in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP, bekend van de StemWijzer) 6 debatten. In de aanloop naar de verkiezingen kunnen belangstellenden, politici, wetenschappers en journalisten in debat gaan met leden van de Nationale Conventie.

Op 26 oktober is in Felix Meritis de journalistiek aan de beurt! Een panel van bekende politiek commentatoren en columnisten van de landelijke dagbladen neemt het op tegen een panel van adviseurs van de Conventie. De heren van de scherpe pen zullen ditmaal verbaal de nieuwste vernieuwingsvoorstellen kritisch onder de loep nemen. In drie rondes nemen één Conventielid en één commentator het tegen elkaar op, waarna de beide panels hen te hulp schieten. Moderator: Martijn de Greve

Voorafgaand aan het debat wordt een documentaire over de Nationale Conventie van regisseur Roel van Dalen vertoond.

Voor meer informatie over deze debatreeks zie: www.publiek-politiek.nl

26 oktober
Ramadan Festival & Felix Meritis
Kiezen voor Iedereen
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: info@ramadanfestival.nl
Debat

Op woensdag 22 november 2006 vinden vervroegde verkiezingen plaats. In dit debat zullen lijsttrekkers van de belangrijke politieke partijen en het publiek hun kijk op de multiculturele samenleving geven. Met het leveren van concrete ideeën wil de organisatie de negatieve tendens in de huidige samenleving doorbreken en, uitgaande van de krachten van verschillende bevolkingsgroepen, komen tot een efficiënte, effectieve, constructieve en duurzame invulling en uitvoering van het begrip samenleven.

Kiezen voor Iedereen betekent kiezen voor diversiteit en daar het beste uithalen. De situatie zoals die nu is, stelt ons niet in de gelegenheid om te kiezen voor iedereen en ook krijgt niet iedereen de kans te kiezen. De diversiteit blijft, maar we zien alleen de negatieve aspecten. Hoe zal dit er over twee ambtstermijnen uitzien? Hoe willen we dat de samenleving er dan uitziet? En welke keuzes moeten we nu maken om onze toekomstige samenleving te bereiken? Aan de hand van een aantal scherpe stellingen kunnen lijsttrekkers en publiek het beste uit elkaar halen.

Dit debat is onderdeel van het Ramadan Festival. Het festival wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd en brengt Nederlanders met verschillende religieuze en culturele achtergronden met elkaar en elkaars gebruiken in contact. Het festival bestaat uit veel verschillende activiteiten met als gemeenschappelijke deler: het benadrukken van de ontmoeting en de onderlinge dialoog en het belichten van de positieve aspecten van de interculturele Nederlandse samenleving. Want in de Ramadanmaand (24 september t/m 24 oktober) dienen moslims, meer nog dan normaal, respect te tonen ten aanzien van hun medemens en dus open te staan voor tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning.

Informatie: www.ramadanfestival.nl

31 oktober
Psychologie Magazine en uitgeverij Archipel

Tijd voor de liefde - Een avond met Mira Kirshenbaum Aanvang: 19.00 uur
Toegang: E 10,- / E 7,50 (abonnees van Psychologie Magazine) Reserveren: vanaf eind september via www.psychologiemagazine.nl. Lezing

Wat is het geheim van een gelukkige relatie? Hoe creëer je intimiteit? Kun je meer tijd maken voor elkaar als je allebei een hectisch leven leidt? En hoe staat het ervoor met uw persoonlijke relaties? Dat ontdekt u aan het begin van de avond via een korte psychologische test. Psychotherapeute Mira Kirshenbaum, auteur van diverse zelfhulpbestsellers, zal in haar lezing prijsgeven wat er nodig is voor een gelukkige relatie en hoe u problemen creatief kunt oplossen. Edwin Oden vraagt haar vervolgens uit over de geheimen van de liefde. Tot besluit is er een signeersessie.

Mira Kirshenbaum is psychotherapeute en auteur van Alles heeft een reden en het succesvolle relatie-adviesboek Scheiden of blijven? Onlangs verscheen haar tweede relatieboek, Tijd voor elkaar. Een gids voor alle stellen die zo druk zijn met hun eigen leven dat de liefde onder druk komt te staan.

Edwin Oden is psycholoog en redacteur van Psychologie Magazine. Hij schrijft interviews en achtergrondartikelen over relaties en persoonlijkheid. In november verschijnt zijn boek Levensvragen, een bundeling van 16 diepte-interviews met bekende Nederlanders.

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.